Dvoma drevenými plastikami a jedným obrazom sa prezentuje v týchto dňoch na prestížnej výstave Artmisia III. v Pisztoryho paláci v Bratislave rezbársky majster a maliar Miroslav Kinder, ktorý žije a tvorí v Brodskom. Na Záhorí sa okrem iného zviditeľnil aj sochou Macejka, ktorú odhalilo o. z. Hrdí Malačané v auguste 2023 na malackom sídlisku Juh.

Zľava Emil Semanco, predseda UBS, Natalia Studenková, Miroslav Kinder a llona Herz s dcérou na vernisáži výstavy Artmisia III v Bratislave.

Miroslav Kinder je od roku 2013 členom prestížnej Umeleckej besedy slovenskej (UBS), ktorá výstavu Artmisia III. spoluorganizuje. „S týmito renomovanými výtvarníkmi som sa zúčastnil už na niekoľkých kolektívnych výstavách, na čo som hrdý. V roku 2021 to bola napr. vernisáž Artmisia storočím k 100. výročiu vzniku UBS. Na aktuálnej výstave, ktorá potrvá do 28. marca, vystavuje 82 domácich aj zahraničných umelcov,“ prezradil pre Záhorák Miroslav Kinder, ktorý má do konca apríla svoje diela inštalované aj v Terchovej na spolkovej výstave Maľované krajinou, venovanej pocte Zdena Horeckého. Okrem toho môžu záujemcovia jeho veci obdivovať v priestoroch šlachta gallery v Trnave a v Bioobchodíku v Holíči. Minulý rok svoje diela úspešne vystavoval aj v Herzogenbuchsee vo Švajčiarsku.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

Rezbársky majster a výtvarník Miroslav Kinder žije už vyše 20 rokov v Brodskom, v dome z 19. storočia. Vyštudoval umelecké stolárstvo pre scénografiu a nevyhol sa ani textilnému dizajnu. Šil kostýmy pre také známe skupiny, ako sú Lucie a Garáž.

Návštevníkov Brodského zaujmú aj jeho nádherné sochy vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda, ktoré vytvoril za dva mesiace. „Svätého Cyrila a Metoda som vyrezal pri príležitosti 850. výročia obce z dvoch stromov, ktoré pochádzajú z parku pri škole. Posvätil ich náš bývalý pán farár,“ prezrádza umelec, ktorý si predlohu vierozvestcov naštudoval na sochárskych sympóziách a cez internet. Najťažšie vraj bolo udržať koncepciu sôch.

foto Malacky.sk

Obrazy a sochy Miroslava Kindera okrem Slovenska poznajú aj v ČR, Holandsku, Švajčiarsku a Kanade. Minulý rok vyrezal pre Malačanov sochu legendárneho Macejka, ktorá robí dobrú náladu okoloidúcim na Ulici D. Skuteckého. Meria 2,5 metra a váži 400 kg, takže Macek je veru poriadny kus chlapa. V tomto roku sa náš rezbár a výtvarník chystá vystavovať ešte na Morave, v Pezinku a Skalici.

J. Kollár

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.
Toto je čítané

VaDiDlo obnovilo tradíciu ochotníckeho divadla v Lozorne pred vyše 10 rokmi

Pred vyše 10 rokmi obnovili tradíciu ochotníckeho divadla aj v Lozorne. Na…

BM Salon EV