Svätí Cyril a Metod podľa legendy prvýkrát vstúpili na naše územie v Brodskom. Raj rybárov a hubárov tvoria lužné lesy pri rieke Morave, z ostatných strán sú borovicové. K významným rodákom patrí národný buditeľ Martin Čulen, mykológ Aurel Dernej a jazykovedec Konštantín Palkovič. Zvyky a tradície udržiavajú v obci prostredníctvom folklórnej skupiny Bročané, ktorá sa úspešne zúčastňuje na kultúrnom dianí nielen doma. Starostom poslednej obce na severozápade Slovenska je Vladimír Kocúr, ktorého sme požiadali o rozhovor.

starosta obce Brodské Vladimír Kocúr

Starostom ste prvé volebné obdobie. Prečo ste sa rozhodli kandidovať?

Komunálna politika ma vždy bavila. Nakoľko som bol dvanásť rokov poslancom obecného zastupiteľstva a bývalá pani starostka Krídlová sa rozhodla už nekandidovať, rozhodol som sa to skúsiť. Kandidovať na starostu mi prišlo po tých rokoch také prirodzené.

Rozvíjate cezhraničnú spoluprácu s moravskými obcami?

Zatiaľ sme sa tejto téme s poslancami špeciálne nevenovali. So starostami najbližších moravských obcí sa poznáme osobne, ale nejakú bližšiu spoluprácu sme zatiaľ nerozbehli. Mali sme stretnutie k jednému spoločnému projektu, ale k realizácii nakoniec nedošlo. V budúcnosti nejakú formu spolupráce určite rozbehneme.

folklórny súbor Bročané

Brodské je poslednou obcou na severozápade Slovenska, hranica s Českom je, takpovediac za rohom. Aké skúsenosti máte s ilegálnou migráciou?

Približne pred rokom sa v našej obci pohybovali ojedinelé malé skupinky migrantov, ale do života obce to prakticky nijako nezasiahlo.

Pred rokmi k vám  do obce presťahovali neprispôsobivých občanov zo Skalice. Zmenil ich život na dedine k lepšiemu?

Či ich život na dedine zmenil k lepšiemu, posúdiť neviem, nakoľko sme s nimi prakticky neprišli do kontaktu. Dúfam, že áno a že si z našej obce odniesli iba pekné spomienky.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Nedávno som stretol Bratislavčana, ktorý v 70. rokoch jazdil do mäsiarstva v Brodskom kvôli vynikajúcej konskej saláme. Na čo by ste k vám nalákali gurmána v súčasnosti? 

V obci máme pizzeriu La Taverna, v ktorej pripravujú pizzu v originálnej talianskej peci. Ďalej môžem spomenúť reštauráciu Alcatras+s, kde si možno vybrať z veľkého množstva rôznych druhov jedál.

talianská pizza z Ristorante La Taverna Di Sardegna

Vznikla v minulosti v Brodskom nejaká gastronomická špecialita, ako sú napr. makové tašky v zemiakovom ceste a podobne?

Nejaké špeciality by mi možno napadli, ale v tejto oblasti sa necítim byť fundovaným odborníkom.

Za obcou je spustnutý židovský cintorín. Môže obec nejakým spôsobom zmeniť jeho osud?

Židovský cintorín bol dlhé roky zanedbaný a opustený. V roku 2014 žiaci 9. ročníka, členovia environmentálneho krúžku (Strom života) pod vedení učiteľky cintorín aj s pomocou rodičov vyčistili. Opravili tiež časť spadnutého múru. Určitý čas sa potom s cintorínom nič nerobilo. V minulom roku OZ Prívoz, veľmi aktívna skupina mladých ľudí, začala znova s jeho údržbou, za čo im patrí veľká vďaka. Dúfam, že na tomto mieste udržia poriadok a nadšenie im vydrží čo najdlhšie.

Záhorácke rádio 2024 01

Aký osud čaká  bývalú reštauráciu Morava, ktorá už  dlhé roky chátra?

Keďže táto nehnuteľnosť nie je v majetku obce, na túto otázku vie odpovedať len majiteľ. Nové vedenie obce má však záujem odkúpiť ju. Rozbehli sme rokovania o jej predaji, ale zatiaľ sme iba v úvodnej fáze rokovaní. Všetko bude záležať hlavne od finančných možností obce. Dúfam, že sa nakoniec dohodneme a budova bude opäť slúžiť svojmu pôvodnému účelu. Zvážil by som aj myšlienku presunúť do nej v budúcnosti obecný úrad.

Aký vplyv má modernizácia železnice na obec? Zbúrajú v súvislosti s výstavbou niektoré rodinné domy, alebo sa im nová trať vyhne?

Zbúranie z dôvodu trate sa týka iba jedného domu, pri mieste budúceho podjazdu. Ostatné domy zostanú nedotknuté. Negatívne vnímame hlavne vlakovú výluku, kedy musia naši obyvatelia využívať náhradnú autobusovú dopravu. S týmto bol v minulosti problém, pretože veľa našich obyvateľov cestuje do Břeclavi. Na toto akoby schvaľovateľ cestovného poriadku náhradnej dopravy pri stanovení časov odchodu nepomyslel. V globále ale hodnotím spoluprácu so zhotoviteľom trate ako veľmi dobrú. So zástupcami zhotoviteľa sme v kontakte, v prípade potreby si vieme operatívne zavolať. Teší ma hlavne to, že výsledkom bude zmodernizovaná trať a na všetky nepríjemnosti pri jej výstavbe sa potom čoskoro zabudne.

Čo by ste ukázali turistom, ktorí by zavítali do Brodského?

Ukázal by som im hlavne náš rímskokatolícky Kostol sv. Antona Pustovníka s tromi oltármi a okolie rieky Moravy, najmä jej staré ramená. Nakoľko kultúrnych pamiatok nemáme v obci veľa, za hlavné lákadlo považujem najmä prírodu v našom okolí.

pohľad na Brodské od mŕtveho ramena rieky Morava

Mnohí ľudia odchádzajú z dedín do miest, kde majú väčšie pracovné príležitosti, iní dochádzajú. Aká je situácia v Brodskom?

Myslím, že v tomto je situácia v našej obci skôr opačná – ľudia z miest si kupujú domy a pozemky v našej dedine. Pripisujem to najmä tomu, že naša obec má výbornú dopravnú polohu. Približne v rovnakej vzdialenosti máme Bratislavu a Brno, z menších miest sú to Skalica, Senica, Břeclav a Hodonín. Takže naši obyvatelia majú možnosť pracovať v troch štátoch. Okrem Slovenska a Česka aj v Rakúsku. V našej blízkosti prechádza diaľnica D2 a hlavný železničný ťah do Bratislavy. To všetko vytvára výborné predpoklady na dochádzanie za prácou vo všetkých spomenutých lokalitách.

So starostom obce Brodské sa pre týždenník Záhorák rozprával Jozef Kollár

Sv. Cyril a Metod 

Brodské sa v starých písomnostiach spomína ako Barachka, Baraska, Broczka, Brodno… Nachádzalo sa na dôležitej Břeclavskej ceste, ktorá viedla z Břeclavi do Šaštína. Miestni sú však najviac hrdí na svoju veľkomoravskú históriu. Podľa legendy bolo práve Brodské miestom, kde vierozvestci sv. Cyril a Metod prvýkrát vkročili na naše územie. Ich postavy sa dostali aj do erbu obce, na ktorom v rukách držia pergamen a jablko, nad nimi sa vznáša holubica. Podľa legendy mali tadiaľto prechádzať, keď putovali od Devína na Veľkú Moravu. Na noc si ustlali na neďalekom Veleši, pôvodnom hradisku našich predkov. Keď sa ráno zobudili, všade okolo nich bola voda. Trčal z nej len kopček, na ktorom spali. Okolo plávali loďky zvané čajky, v ktorých gazdovia vozili seno. Domáci vydesených vierozvestcov upokojovali, aby sa nebáli, voda okolo nich je plytká a tak po brode prejdú takmer suchou nohou. Previezli ich do pohanskej osady za Velešom, kde údajne posvätili základný kameň na budúci kostol…

Súsošie sv. Cyrila a Metoda v Brodskom

Druhý Ľudovít 

Pri kostole v Brodskom stojí rodný dom významného slovenského národného buditeľa, pedagóga a matematika Martina Čulena (*31. 5. 1823, Brodské – †24. 1. 1894 Čaka). Po smrti Ľudovíta Štúra ho údajne prezývali Druhý Ľudovít. Dvesto rokov od jeho narodenia si obec pripomenula koncom mája minulého roku spomienkovým podujatím.

2300 obyvateľov

Prvá zachovaná písomná zmienka o obci pochádza z roku 1163. Naši predkovia sa tam usadili medzi brehmi dvoch korýt, v ktorých boli brody. Živili sa poľnohospodárstvom, aj keď pôdy bolo málo a nebola príliš úrodná. Za Rakúsko-Uhorska a počas 1. ČSR odchádzali za prácou najmä do Rakúska a USA. Podľa posledného sčítania obyvateľstva z roku 2022 žije v Brodskom do 2 300 obyvateľov.

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.
Toto je čítané

Aktualizovaný cestovný poriadok vráti vlaky na trati Kúty – Šaštín Stráže

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) oznamuje, že od soboty 4. mája bude plnohodnotne…

Lakovanie a Pieskovanie