Komentované prehliadky prírodných zaujímavostí Trnavského kraja zážitkov sú späť! Pre veľký záujem o výlety v sprievode odborníkov pridala Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj niekoľko termínov. Turisti okrem iného objavia raky v Malých Karpatoch a čakajú ich aj dve novinky.

foto krajzazitkov.sk

Lesopotulky sú súčasťou pravidelnej ponuky zážitkov, ktorá upriamuje pozornosť na pestré možnosti aktívneho trávenia voľného času v kraji. “Turistiku spájame s edukáciou. Účastníci sa dozvedia o fungovaní lesov, zistia, čo sú to napr. penovce a vyvieračky, odkiaľ k nám prilietajú divoké vtáky. A to všetko priamo v teréne, uprostred prírody,” približuje Petra Hencelová z KOCR Trnavský kraj.

Macek Knihy.Zahori

Kuchynsko-orešanský kras, či Šaštínske duny – to sú len dve z lokalít, ktoré turisti so sprievodom odborníka prebádali vlani. Na jar sa môžu na tieto miesta vydať opäť, ale pribudli aj novinky – rybník medzi piesočnými dunami na Záhorí a málo známe kráľovstvo dolomitov v Malých Karpatoch. “Počas tejto potulky geológ zavedie turistov do bukových lesov a porozpráva im o geomorfologických procesoch a zaujímavostiach neživej prírody. Trasa vedie po lesných obslužných cestách, takže bežný turista sa tam len tak nedostane,” upozorňuje Petra Hencelová.

Lesopotulky sa konajú za každého počasia, účastníci by preto mali počítať so všetkým a vziať si nepremokavú obuv, prípadne aj pršiplášť. Túlať sa v sprievode odborníkov majú možnosť každú sobotu od 20. apríla do 1. júna, pričom počas dvoch sobôt (11.5. a 25.5.) sú na výber hneď dve z Lesopotuliek.

Plocha draka Knihy.Zahori

Prvé tri termíny sú zamerané na neživú prírodu (K prameňu Trnávky – 20.4., Kráľovstvo dolomitov – 27.4., Kuchynsko-orešanským krasom 4.5.). Šaštínske duny (11.5.), Okruh pri Váhu (11. 5.) a potešia milovníkov unikátnych lesov a sťahovavého vtáctva. O živej prírode bude reč počas Lesopotulky s názvom Raky v Malých Karpatoch (18.5.). Sezónu uzavrú prechádzky Majdanským chotárom (25.5.), Kráľovstvom dolomitov (25.5.) a návštevou rybníka medzi dunami (1.6.).

Jarné Lesopotulky na Záhorí vznikli v spolupráci s TTSK, Lesmi SR, CHKO Malé Karpaty a OOCR Záhorie. Lístky sú v predaji na webe krajzazitkov.sk.

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.
Toto je čítané

Práce na rozšírení Baťovho kanála napredujú, v Skalici otvoria sezónu 1. mája

Plavebná sezóna sa na Baťovom kanáli v Skalici otvorí už 1. mája.…

3D filamenty 2023