V októbri 2013 si v Gbeloch pripomenuli 100 rokov od spustenia prác na prvom vrte v bývalom Rakúsko-Uhorsku. S týmto výročím bolo spojené slávnostné otvorenie Mestskej a naftárskej expozície, ktorá mapuje spoločenský život obyvateľstva v minulosti i históriu naftového priemyslu v Gbeloch.

Expozícia po 10 rokoch zmenila svoje miesto, aktuálne ju možno nájsť v budove Domu pokojnej staroby na Hudecovej ulici. Má bezbariérový prístup, pred budovou sú viaceré parkovacie miesta a skladá sa z troch častí.

foto gbely.sk

Prvá časť zachytáva život našich predkov v 1. polovici 20. storočia – interiér domácnosti, kuchyne, spálne či špajzy, ale aj ukážku strojov slúžiacich na poľnohospodársku činnosť (šrotovníky, mláťačky či sečkovica). Interiérová časť je doplnená veľkým množstvom riadu a strojov, sakrálnych objektov a predmetov, dobového nábytku a v neposlednom rade aj nástrojmi, ktoré slúžili ženám pri domácich prácach (šijací stroj, žehličky, mlynčeky atď…). Táto časť expozície pozostáva prevažne z darov Gbelanov, pričom jednotlivé predmety (skrine, komody, piecka atď.) podchádzajú z rôznych období 20. storočia.

foto gbely.sk

Druhá časť expozície je zameraná na históriu naftárskeho priemyslu na území mesta Gbely, vrátane objavenia ropy a zemného plynu. Neodmysliteľné miesto v tejto časti má aj roľník Ján Medlen (1870 – 1944) a história zachytávajúca dianie v roku 1913, kedy sa začalo s vrtnými prácami. Expozícia mapuje jednotlivé etapy naftového priemyslu. Nechýbajú ukážky vrtných súprav, vzoriek ropy, figurín oblečených do baníckych odevov, maketa vrtnej veže, informácie o podzemných zásobníkoch a uskladňovaní zemného plynu, či premietanie filmov z histórie ťažby.

Záhorácke rádio 2024 01

Tretia časť expozície je venovaná výšivkám, typickému starému odievaniu, krojom a čipkovaným plátnam, ktoré vznikali v Gbeloch v priebehu celého 20. storočia. Staršie výšivky sa nachádzajú ešte na konopných a ľanových plátnach, mladšie na jemnejších typoch plátien. Používali sa ako obrusy alebo plachty, alebo sa s nimi zakrývali
rôzne druhy nábytku (postele, skrine…) a niektoré našli svoje využitie aj ako závesy do dverí. Táto časť obsahuje aj informácie o rôznych technikách farbenia látkového materiálu v minulosti (modrotlač…). Expozíciu dopĺňa vstupná chodba tzv. „Hudobno-divadelná sieň slávy“ – panely s fotografiami a textami Gbelanov, ktorí boli kultúrne činní v oblasti hudby, divadla či folklóru.

Mestská a naftárska expozícia Gbely je otvorená na základe telefonického dohovoru na č. 034/6621 764 alebo na mailovej adrese kultura@ gbely.sk. V nedeľu (14.4.) sa v Dome pokojnej staroby uskutoční premietanie filmov a fotrografií.

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.
Toto je čítané

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd, zranili sa

Dve neplnoleté osoby zasiahol v piatok (26. 4.) na železničnej stanici v…

3D filamenty 2023