História ochotníckeho divadla v Zohore sa začala ešte pred vznikom 1. ČSR, v roku 1913. Rok pred 1. svetovou vojnou odohrali v obci prvé predstavenie v slovenskom jazyku. Divadelný spolok ochotníkov Šáchor vznikol v roku 1999 s cieľom nadviazať na bohatú, vyše 100-ročnú tradíciu.

Kurnik Šopa, divadlo Šáchor

Diváka už na prvé počutie zaujme nevšedný názov zohorských ochotníkov. Slovo šáchor znamená v záhoráčtine tŕstie. Tŕstie rastie okolo celého Zohora, lebo je tu vysoká spodná voda a súčasne je aj úzko spätý s legendou o vzniku obce. Podľa nej tu žil rybár v trstenej chalupe. Mal záhradu, v ktorej pestoval zeleninu a predával ju v Prešporku. Okolo trstenej chalupy neskôr vznikla obec Trstená a z tohto mena je podľa legendy odvodený terajší názov dediny. Niekedy si ľudia dávali šáchor do vázy, aby im skrášlil byt, divadelný Šáchor však dokáže poštekliť aj bránicu. „Máme dramaturgický tím v podaní Martina Bartoša a Andreja Lacka. Záleží, s akou tému sa chceme pohrať,” vraví s úsmevom Andrej Lacko, režisér a vedúci súboru. „Niekedy je to téma nadčasová, inokedy aktuálna. Ale čo určite nie, tak to sú politické hry.”

Zábava s divákmi

Šáchor je dobre zabehnuté rodinné, zväčša autorské divadlo. Jeho oporou sú rodičia, herci, technici, maskérky, aj šepkárky. Súbor tohto roku oslávi 25. výročie svojho založenia. Za ten čas sa v ňom vystriedalo 134 hercov, herečiek, spevákov, technikov, aj hudobníkov. Hry píše režisér Andrej Lacko, ktorý pritom spolupracuje so scenáristom Martinom Bartošom, Jozefom Ovečkom a Lenkou Rebrovou. Partička je stabilná, konkurzy robia tak raz za dva roky. Hrajú na Záhorí, v okolí Bratislavy, Trnavy, ale aj v Dunajskej Lužnej. Premiéra novej autorskej komédie s názvom Basta Fidli by sa mala usku- točniť 15.-16. júna v Zohore. „Vtipné je už to, keď s nami publikum živo komunikuje počas predstavenia, ale aj po ňom. Po vystúpení hry Kur- níkšopa v Dunajskej Lužnej sa staršie panie bavili v tom- to duchu: – No, ja ti poviem, ja sa už nesmejem, ale tu som sa zasmiala poriadne a také- ho Ivana, aký hrá v tejto hre, mi musíš zohnať!”, priblížil A. Lacko.

Reprezentujú aj prezentujú

Súbor Šáchor je podľa etnologičky Mgr. Oľgy Drahošovej aj priekopníkom novej tradície v podobe festivalu ochotníckych divadiel nielen zo Slovenska, ale aj z Moravy a Čiech s názvom TRAKTÉR (po záhorácky lievik). Tento rok to bude už 8. ročník. Ide o nesúťažnú prehliadku amatérskych, činoherných aj bábkohereckých divadiel, na pôde KD v Zohore. Podujatie sa stretáva s dobrým ohlasom a je zaradené medzi obľúbené ponuky kultúrneho diania. Okrem predstavení pre dospelých odohrajú súbory aj sériu predstavení pre deti predškolského veku a školákov. Viac informácií nájdete na www.divadlosachor.sk.

Podľa etnologičky sú členovia súboru všade tam, kde treba reprezentovať, a najmä prezentovať napr. ľudový odev zo Zohora a vytvoriť dobrú atmosféru a pohodu pri kolektívnych podujatiach. Svojou aktivitou zároveň pomáhajú zachraňovať kultúrne dedičstvo po predkoch. V nedeľu 7. apríla potešil Divadelný spolok Šáchor milovníkov Tálie vo Veľkých Levároch s hrou Kurníkšopa.

DS Šáchor, horný rad zľava: Viktória Štefanovičová, Karol Lacko, Helenka Bangová, Pavol Fedorčák, Miroslava Jurkovičová, Lukáš Kapičák, Martin Bartoš, Ján Želipský. Druhý rad zľava: Ingrid Kovárová, Daniela Fedorčáková, Danka Vrablecová, Alica Kotríková, Barbora Kotriová, Cecília Lacková, dolu v strede Andrej Lacko

Jozef Kollár

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.
Toto je čítané

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd, zranili sa

Dve neplnoleté osoby zasiahol v piatok (26. 4.) na železničnej stanici v…

Trnavské rádio Tak akorát 2024