Herci malackého Divadla na hambálku v týchto dňoch finišujú s prípravami na premiéru svojej novej hry. V sobotu 20. apríla uvedú v Kultúrním domečku jednu z najslávnejších a najhranejších komédií na svete, brilantnú francúzsku klasiku, ktorá nestarne – hru Chrobák v hlave z pera Georgesa Feydeaua. O krátky rozhovor pred premiérou sme požiadali režiséra a vedúceho súboru Vladimíra Zetka.

Vladimír Zetek

Prečo ste si vybrali práve komédiu Chrobák v hlave? Znamená to vari, že komédie sú vaším obľúbeným žánrom?

Po mnohých rokoch sme mali chuť načrieť opäť do divadelnej klasiky, do inej doby. Navliecť na seba historické kostýmy a pritom zistiť, že humor je večný. Áno, humor, smiech a komédie, to je naše, s tým sa všetkým lepšie žije.

Pálfyovci Knihy.Zahori

Na aké herecké obsadenie sa máme tešiť? Vystačili ste si s vlastnými hercami alebo uvidíme aj nové tváre?

Táto úžasná hra má veľké obsadenie, a to bolo tiež naším cieľom – aby sme sa stretli opäť na javisku všetci hambálkovci pri skúšaní veľkej hry. Posledných 6 rokov sme totiž naskúšali a hrali moderné komédie v menšom obsadení. Chceli sme, aby sme sa tentoraz stretli všetci, starí aj mladí. Myslím služobne starí, pretože inak sú všetky herečky a všetci herci na hambálku mladí. Pribudlo cca 8 nových členov, parádne sa adaptovali, pridali nové chute do našej divadelnej polievky pre dušu, ktorú chceme variť a rozdávať divákom ešte dlho predlho.

Divadlo na hambálku

Máte v Malackách a okolí do svojom repertoári a ktorá statok talentov?

Som rád, že môžem na túto otázku odpovedať kladne. Áno, máme dosť talentov a záujem hrať v našom divadle neutícha. Sme stále veľká divadelná rodina, samozrejme, časom trochu odmenená, ale máme šťastie, že už od nášho narodenia je nás veľa, a to budeme mať v tomto roku už 23 rokov.

Aké civilné povolania živia ochotníkov z Divadla na hambálku?

Tých je naozaj neúrekom, spomeniem narýchlo len niektoré z nich, napríklad chemik, grafik, zdravotná sestra, mamička na materskej, učiteľka, dôchodca… Všetci sú to veľmi múdri, šikovní a rozhľadení ľudia, ktorí si nenechajú nikým ťahať medové motúzy popod nos.

Ktoré hry máte aktuálne vo  z nich bola divácky najúspešnejšia?

Je toho veľa – Dámska šatňa, Pánsky klub, Vietor v korunách sasafrasu, Tri letušky v Paríži, Muž mojej ženy… Snáď som na niečo nezabudol, musíte mi prepáčiť, mám teraz chrobáka v hlave. Jaaaaj, pardón! Jasné, veď aj novinka Chrobák v hlave a naša 22-ročná prvotina Ženský zákon, ktorá má za sebou už vyše 200 repríz a viac divá- kov, než má celé Záhorie obyvateľov…

Plocha draka Knihy.Zahori

Kde všade sa chystáte s Chrobákom v hlave vystúpiť? Cestujete aj po dedinách?

Samozrejme, aj keď už nie tak často ako voľakedy, ale rovnako radi. Dnes mi práve volali z Rohožníka, budeme sa tešiť, keď to klapne. Čakajú nás aj v Závode, Moravskom Svätom Jáne a isto aj inde.

Aké sú vaše plány do budúcna?

Dožiť sa aspoň stovky, to sú naše plány… Ale viete, ako sa hovorí: ak chceš rozosmiať Pána Boha, povedz mu o svojich plánoch… Nemáme plány, ideme krok za krokom, skúšať, hrávať, organizovať náš festival Zejdeme sa na hambálku, na radosť našich skvelých divákov ešte dlhé roky. Aby tu, v tejto krajine, poznačenej chaotickou a nevraživou dobou, bolo naďalej, minimálne v Divadle na hambálku dobre a veselo…

My ešte na záver dodávame, že hra Chrobák v hlave bude mať v Kultúrním domečku dve premiéry, a to 20. a 27. apríla (o 19.00 h). Prvá premiéra je iba pre pozvaných hostí, no časť vstupeniek na tú druhú bude aj pre verejnosť – zakúpiť si ich môžete v pokladnici kina alebo online cez www.mckmalacky.sk.

Rozhovor vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.
Toto je čítané

Zámok v Malackách sa pripravuje na letnú sezónu

Zámok v Malackách alebo Malacký kaštieľ bude od 1. mája do konca…

3D filamenty 2023