V roku 2023 sa Jáňan Ľuboš Pribila zapísal do histórie ako prvý Slovák, ktorý prešiel pešo legendárnu cestu Via Alpina, pôvodnú najťažšiu červenú, dlhú 2800 km. Tento výnimočný trek spája osem alpských krajín a Ľuboš na nej strávil 4 mesiace.

Ľuboš Pribila na začiatku cesty a pred koncom

Jeho cesta začala v Taliansku a pokračovala cez Slovinsko, Rakúsko, Nemecko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Francúzsko, až kým neskončila v Monaku.

Ľuboš opisuje svoje dobrodružstvo s nevšednou pokorou: “2828 kilometrov cez 8 alpských krajín. 44-krát som prekročil štátnu hranicu. Nešlo mi o to prejsť etapy, ktoré majú denný rozsah od 7 km až po 29 km. Skončil som, kde sa mi páčilo. Keď som narazil na miesto, ktoré ma oslovilo, jednoducho som sa zastavil, nasával atmosféru, užíval si chvíľu a až potom pokračoval ďalej.”

R 125 La Grande Montagne pred Coll de la valle Etroite, Provence Alpes Cote de Azur, region Piemont

Nepredvídateľné počasie spôsobilo, že Ľuboš svoju cestu musel začať neskôr, až 13. júna, a skončil 4. októbra. Pôvodne mal vyraziť už v máji, no snehové podmienky ho donútili posunúť štart. Počas cesty stretol rôznych turistov, s ktorými sa podelil o skúsenosti, no každý z nich mal svoje vlastné tempo. Väčšinu cesty strávil sám, celkovo kráčal 100 dní.

Voľne sa pasúce kone v Alpách, boli pre Ľuboša vždy potešením pre oko a dušu
Plocha draka Knihy.Zahori

Jeho pôvodný plán bol prejsť Pacific Crest Trail v Amerike, no uvedomil si, že nemusí cestovať na druhý koniec sveta, aby našiel to, čo hľadá: “Nádhernú prírodu, dlhý trek a určitú dĺžku samoty. V Európe som našiel Via Alpinu, ktorá mi ponúkla všetko, čo som hľadal.

R 40 Gratzenkopf pod Kellerjochhutte, Tuxske Alpy, Rakúsko

Pred odchodom na Via Alpina si vyskúšal svoju výbavu v Malých Karpatoch a na Ceste hrdinov SNP. “Nie som dobrodruh v pravom slova zmysle,… Milujem prírodu a keď sa niečo nepodarí podľa plánov, idem prespať do prírody. Príroda vezme všetko zlé a ja sa vraciam domov očistený a plný nových síl,” hovorí Ľuboš.

R 145 Nad Refuge de la Madonne de Fenestre, NP Mercantour Francia _ IT pohranicie

O prechode cez Via Aplina bude hovoriť v sobotu (20.4.)o 18:00 v Kulturáku v Moravskom Svätom Jáne. Hosťom jeho rozprávania bude Tomáš Kudoláni. Viac o podujatí ↵

R 125 Pohľad spod Refugio du Mont Thabor na Valee Etroitte alias Valle stretta FR_IT


.
Toto je čítané

Štartujeme SIAF 2024: 120 dní do začiatku najväčšej leteckej udalosti roka 

Odrátavanie začína! Do štartu 14. ročníka Medzinárodných leteckých dní SIAF 2024 na…

Lakovanie a Pieskovanie