V nedeľu 17.júla sa v košickej Steel Aréne odohral volejbalový zápas medzi Slovenskom a Španielskom, ktorý bol vrcholom turnaja Final Four Európskej ligy 2011 vo volejbale mužov. Necelých 4000 divákov mohlo sledovať dramatický zápas, v ktorom naši reprezentanti prehrávali už 1:2 na sety.

No od koncovky tretieho setu nastúpil v zostave Slovákov s číslom 25 Peter Michalovič, 21-ročný odchovanec Strojára Malacky a v súčasnosti hráč českej extraligovej Ostravy. Dostal dôveru talianskeho trénera Zaniniho aj nahrávača Masného, ktorý ho začal „kŕmiť“ a Peter nesklamal – skladal lopty a robil dôležité body, čím privodil zvrat v stretnutí. Slováci sa radovali z víťazstva a postupu do kvalifikácie do Svetovej ligy. Do zápasu zasiahol na pár lôpt aj ďalší bývalý hráč Strojára Juraj Zaťko.

Finále Európskej ligy:
Slovensko – Španielsko 3:2 (22, -22, -24, 22, 12)
Zápas trval: 137 minút..Rozhodovali: P. Dudek (Poľ.), F. Saltalippi (Tal.), 4000 divákov.
Slovensko: Masný 4, Bencz 14, Kohút 16, M. Sopko st. 8, Kmeť 8, L. Diviš st. 10, libero Ondrušek (Zaťko 0, Michalovič 20, Hupka 0). Tréner: E. Zanini.
Španielsko: Hernan 0, Noda 28, Delgado 10, Fernandez 11, Perez 24, Garcia-Torres 10, libero Llenas (Rodriguez 1, Sugranes Martinez 0, Palharini 0, Rocamora 0). Tréner: F. Muňoz.

Takto písal o Michalovičovi Pavol Kubiš v Denníku Šport:
Zaujímavá situácia v slovenskom tíme nastala na poste univerzála. Po tom, ako si v závere minulej sezóny ešte v talianskom klube Citta di Castello zlomil malíček na pravej smečiarskej ruke najlepší volejbalista Slovenska za rok 2010 Martin Nemec, zaujal miesto kľúčového útočníka Milan Bencz. Ten bol zvyknutý zaskakovať už z európskeho šampionátu v tureckom Izmire 2009, kde neraz ťahal horúce gaštany z ohňa.

Aj účinkovaním v tíme talianskej Serie A1 v Ríme pookriaty Bencz je však iba človek z mäsa a kostí. V treťom sete finálového duelu so Španielmi mu došiel dych. Reprezentačný tréner Emanuele Zanini ani na chvíľku nešpekuloval. Na ihrisko poslal najmladšieho hráča v súčasnom kádri Petra Michaloviča.

Bol to geniálny ťah. Peter naskočil do rozbehnutého rýchlika bez rešpektu. Už v koncovke tretieho setu vybojoval pre Slovákov setbal, ktorý sme ešte nevyužili. Vo štvrtom a v piatom sete však bol najlepší hráč na palubovke. Španielske bloky pri jeho tvrdých diagonálnych útokoch prichádzali do zúfalstva. Dvadsiatimi bodmi otočil vývoj finále pre Slovákov z 1:2 na 3:2!

„Peter odohral famózny zápas. Pre mladého chalana, ktorý bol prvý raz na takomto dôležitom turnaji, to bol úctyhodný výkon. Keby nás nepotiahol, tak by bolo ťažké vyhrať,“„Za stavu 1:2 to s nami vyzeralo kadejako. Prišiel však Peťo Michalovič, zápas sa v posledných dvoch setoch zmenil na jeho súboj so Španielmi, ktorý on vyhral,“ dodáva ďalší harcovník v tíme Martin Sopko starší. chválil ho kapitán Michal Masný.

Samotný Michalovič si chvíle slávy po „jeho“ finále užíval s pokorou. Kto by to povedal, že prídu tak rýchlo. Vlani pri premiére v reprezentácii na ihrisku iba občas a skôr symbolicky zaskakoval ako tretí blokár. V tomto roku sa mu pri Nemcovom zranení naskytla veľká možnosť. A v drese Ostravy, v ktorej ho čaká tretia sezóna zo štvorročnej zmluvy, absolútne najviac bodujúci hráč uplynulého ročníka českej extraligy, ju v nedeľu vyšperkoval. Z nosiča vody sa stala hlavná hviezda večera.

Veľkou neznámou bol aj pre mnohých volejbalových fanúšikov. Nečudo, veď v našej extralige neodohral ani jeden zápas. S volejbalom začal v Malackách, odkiaľ odišiel na OŠG v Trenčíne. Po maturite sa pobral hľadať šťastie na sever Moravy. Ak bude jeho výkonnosť stúpať takouto raketovou rýchlosťou, má otvorené dvere do najsilnejších líg sveta.

„Bolo to veľmi napínavé finále. Znova sa ukázalo, že vo volejbale sa dá otočiť každý nepriaznivý stav,“ komentoval svoj priam rozprávkový zápas samotný Michalovič.

Ten zrejme zamotal hlavu aj samotnému trénerovi, ktorý ho po nedeľňajšej dráme vychválil do nebies. Martin Nemec totiž po zranení s tímom nejaký ten deň naplno trénuje a aj keď sme to so Zaninim ešte nerozoberali, možno s ním už rátal do Kanady. A keď nie, tak určite na septembrové majstrovstvá Európy v Česku a v Rakúsku. Smolou univerzálov však je, že na ihrisku môže byť vždy iba jeden…
Zdroj: Denník Šport
-duš-


.
Toto je čítané

Malacky: Ako sa správať na cyklotrasách a kto má kedy prednosť

Počas uplynulých mesiacov sa v Malackách sprístupnilo viacero nových úsekov cyklotrás. Tie…

BM: Ustekana sobota