Slovenská reprezentantka vo volejbale v kategórii kadetiek Miroslava Reháková je ďalšou športovkyňou zo Záhoria, ktorá v dňoch 23. až 30. júna okúsi atmosféru Európskeho mládežníckeho olympijského festivalu (EYOF) v tureckom meste Trabzon.

Slovenskú volejbalovú reprezentáciu čakajú v Turecku okrem turnaja v rámci EYOF i majstrovstvá sveta vo volejbale kadetiek o dva týždne nato v Ankare. Reháková, ktorá s volejbalom začínala v Strojári Malacky, momentálne hráva za tím Gymnázia Bilíkova v Bratislave a v stručnosti odpovedala na niekoľko otázok.

Foto: www.volejbalovejuniorkymalaciek.estranky.cz

Aké sú ambície slovenských volejbalistiek na EYOF?
V každom prípade sa chceme čo najlepšie umiestniť. Každý zápas by nás mal posunúť o krok dopredu. Tímy proti ktorým nastúpime, či už je to Poľsko, Belgicko alebo domáce Turecko, nesmieme podceniť. Ak si budeme veriť a dodržiavať pokyny trénerov, uspieť môžeme s každým.

Tesne po EYOF-e sa chystáte na ďalšiu významnú akciu – majstrovstvá sveta kadetiek, ktoré sa opäť uskutočnia v Turecku 12. až 21. augusta, v hlavnom meste Ankara. Ktorú akciu beriete prestížnejšie?
Vždy je prestížnejšia konfrontácia so svetovou konkurenciou, ako len s tou európskou. Takže z tohto pohľadu je náš hlavný cieľ svetový šampionát.

Aká je nálada v družstve? Ako vychádzate s trénerkou Evou Kosekovou?
Kolektív je perfektný, nálada pozitívna. Pred týždňom sme absolvovali spoločné prípravné zápasy v Poľsku s domácimi hráčkami a zároveň bola táto akcia vhodná na ešte pevnejšie stmelenie kolektívu a rozohratie sa. Trénerka Koseková je prirodzená autorita. Dá sa s ňou vždy dohodnúť a porozprávať.

Už ste niekedy absolvovali akciu takých rozmerov, akou je EYOF a majstrovstvá sveta?
Ešte nie. Vrchol môjho reprezentačného pôsobenia bola zatiaľ úspešná kvalifikácia na majstrovstvá sveta a tiež spomínaný postup na EYOF. Budú to pre mňa nové skúsenosti a veľmi sa teším.

V tíme Slovenska pôsobí aj ďalšia záhorácka volejbalistka – univerzálka Nikola Pišteláková zo Studienky, ktorá hráva za Sláviu UK Bratislava. Je váš vzájomný prístup ovplyvnený tým, že ste obe Záhoráčky?
Ani nie. Sme kamarátky, dobre spolu vychádzame a rozumieme si. No my v reprezentačnom družstve sme všeobecne dobrý kolektív, takže to v prípade Nikoly ani nehrá nejakú závažnú rolu. Na odreagovanie sa však spolu občas rozprávame po záhorácky, takže to dobre padne.

Zo záhoráckych športovcov bude na šampionáte štartovať trojica zástupcov atletiky – Monika Baňovičová,
Eliška Chvílová a Marco Adrien Drozda. Poznáte sa s nimi?

Už som o nich počula a viem, že sa im v športe darí. Zatiaľ sme sa osobne nemali možnosť stretnúť, takže budem rada, že sa to teraz zmení v Turecku.

Myslíte, že si nájdete čas aj na sledovanie iných športových podujatí v rámci EYOF okrem volejbalového turnaja?
Ťažko povedať. V tíme vládne prísna disciplína, uvedomujeme si, že prvoradé sú naše výkony na palubovke. No ak bude čas, možno sa mi podarí dostať sa aj na iné športoviská a povzbudiť ďalších našich športovcov.

Aký bude Váš ďalší postup, kedy sa pripojíte k výprave Slovenska?
Toho času sme v Nitre na poslednom sústredení, kde chceme doladiť všetky detaily našej hry. K výprave sa pripojíme až v piatok podvečer na letisku. Držte nám palce.

Jakub Valachovič


.

BM: Ustekana sobota