Už len pár dní má verejnosť na to, aby nominovala svoj obľúbený strom do 22. ročníka súťaže najvýnimočnejších stromov Slovenska. Anketa Strom roka zviditeľňuje vzácne a ohrozené stromy prostredníctvom ich výnimočných príbehov a pomáha získať financie na ich odborné ošetrenie a záchranu.

Strom roka 2023, Pálffyovský dub v Malackách

V posledných ročníkoch tejto ankety zvíťazili stromy zo Záhoria – Pálffyovský dub z Malaciek a Dračí dub z Lozorna, ktorý zabodoval aj v ankete Európsky strom roka. Určite sa tak stalo aj vďaka príbehu, s ktorým sa tento majestátny dub spája. „Príbehy, ktoré rozpovedajú stromy, sú i príbehmi ľudí. Častokrát práve vďaka nominácii do ankety sa stromu dostalo dostatočnej pozornosti, a to najmä odborníkov, ktorí mu pomohli doslova v poslednej chvíli,“ hovorí Matina Hromadová z Nadácie Ekopolis.

Ako strom prihlásiť?

Prihlásiť strom do ankety možno elektronicky, prostredníctvom online formulára. „Nominácia je jednoduchá, treba uviesť základné informácie o strome – jeho druh, približnú výšku, lokalitu, kde rastie a aspoň orientačný vek. Porote pri rozhodovaní pomôžu aj pútavé fotografie, no to najdôležitejšie, čo zaváži, je príbeh stromu. Opäť hľadáme stromy, ktoré nás zaujmú svojou výnimočnosťou, nezlomnosťou a spojením s ľudskými príbehmi,“ uzatvára Martina Hromadová. Do finále postúpi 12 stromov, o ktorých rozhodnú v lete hlasy verejnosti. Prvé tri stromy získajú profesionálnu starostlivosť a víťaz postúpi do európskeho kola.

Bude mať Záhorie aj tento rok v súťaži silné zastúpenie? Ak viete a nejakom impozantnom strome, ktorý by si zaslúžil pozornosti, nezabudnite ho nominovať do 25. apríla na stránke www.stromroka.sk.

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.
Toto je čítané

Základná škola v Závode hľadá pedagógov

Vedenie ZŠ s MŠ Závod hľadá do svojho priateľského kolektívu flexibilného kolegu…

Lakovanie a Pieskovanie