Mamografia je lekárske vyšetrenie mäkkým röntgenovým žiarením, ktoré zobrazuje vnútorné tkanivo a žľazu prsníkov, a tým pomáha odhaliť mnohé prípady rakoviny prsníka v ranom štádiu. Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium rakoviny prsníka vo veľkosti len niekoľkých milimetrov. A práve toto vyšetrenie môžu pacientky Nemocnice AGEL Skalica absolvovať na novom, špičkovom prístroji Mammomat inspiration.

Nový mamografický prístroj od firmy Siemens Healthineers – Mammomat Inspiration s PRIME (Progressive Reconstruction Intelligently Minimizing Exposure) technológiou poskytuje mimoriadnu kvalitu obrazu s použitím až o 30% nižšej dávky žiarenia v porovnaní s pôvodným mamografickým prístrojom. „Jeho veľkou výhodou je, že parametre expozície a kompresie upravuje automaticky na základe individuálnych potrieb pacientky. Umožňuje pokročilé zobrazenie s použitím tomosytnézy s rozsahom skenovania až 50° pri 25 projekciách. Táto technológia vytvára 3D a syntetické 2D zobrazenie prsníka s najvyšším hĺbkovým rozlíšením na trhu, čím umožňuje precíznu diagnostiku a screening. Do budúcna nám tak ponúka priestor na rozšírenie spektra realizovaných vyšetrení,“ vysvetľuje MUDr. Mária Dušenka, MBA, zástupca primára rádiologického oddelenia Fakultnej nemocnice AGEL Skalica a zároveň hlavný lekár spoločnosti AGEL SK pre odbor rádiológia. „Vďaka výhodám jedinečných pracovných postupov spĺňa všetky špecifické nároky mamografie pre zabezpečenie prvotriednej zdravotnej starostlivosti našich pacientiek. V minulom roku u nás absolvovalo vyšetrenie 3 975 pacientiek. Od začiatku fungovania nového prístroja (vo februári tohto roku), sme vyšetrili 751 pacientiek,“ dodáva Mária Dušenka. 

Mamografický prístroj sa v skalickej nemocnice mení po 12 rokoch. „Som veľmi rád, že naša nemocnica môže vďaka tejto výmene pacientom poskytnúť prvotriednu zdravotnú starostlivosť s ohľadom na najnovšie trendy v medicínskej technológii. Nemocnica aj spoločnosť AGEL neustále investujú do materiálno-technického vybavenia. V minulom roku to bolo napríklad 1,2 milióna eur na nový prístroj MRI a okrem toho ďalších 400 tisíc eur na iné vybavenie,“ približuje JUDr. Vladislav Šrojta, riaditeľ Fakultnej nemocnice AGEL Skalica. „V tomto roku okrem MMG prístroja plánujeme investovať do vybavenia viac ako 560 tisíc eur, napríklad na zakúpenie ortopedických vŕtačiek, rádiologického C ramena alebo prístroja pre gamaterapiu,“ ozrejmuje riaditeľ nemocnice. Okrem toho nemocnicu čakajú ďalšie veľké zmeny. „V spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom plánujeme kompletnú rekonštrukciu našej pôrodnice a čaká nás aj výstavba nového, moderného lôžkového pavilónu internistických disciplín z Plánu obnovy a odolnosti,“ hovorí o budúcnosti skalickej nemocnice Vladislav Šrojta. 

Nový, štvorposchodový pavilón bude mať kapacitu 96 lôžok s logistickým usporiadaním v zmysle diagnostiky, hospitalizácie a liečby pacienta, najvyšší možný komfort v rámci prístrojového vybavenia, ale aj obsluhy a starostlivosti a prístupu zdravotníckeho personálu. Súčasťou projektu je prepojenie nového pavilónu s hlavným pavilónom, čím vznikne moderná monobloková nemocnica 21. storočia.

Záhorí.sk informovala hovorkyňa AGEL SK Eva Peterová


.
Toto je čítané

BVS vyhlasuje grantovú výzvu na podporu vodozádržných opatrení

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) vyhlasuje grantovú výzvu na podporu vodozádržných opatrení. Na…

3D filamenty 2023