Detské pohotovostné ambulancie v Senici a Myjave patria medzi desať bodov ambulantnej pohotovostnej služby, ktoré majú byť od 1. júla tohto roka zatvorené. Malí pacienti by tak museli za lekárom cestovať na najbližšiu detskú pohotovosť do Skalice.

ilustračné foto

Za zmenu vyhlášky, na základe ktorej majú tieto pohotovosti skončiť, bojuje aj samospráva. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) bola ochotná o rušení detských ambulantných pohotovostí naďalej so samosprávou rokovať. Primátor Senice Martin Džačovský argumentoval tým, že Poliklinika Senica má dostatok detských lekárov, ochotných na pohotovosti slúžiť, i vhodné priestorové podmienky. Napriek tomu k zmene rozhodnutia ministerstva zatiaľ neprišlo.

“Sieť pevných bodov ambulantnej pohotovostnej služby sa ešte minulý rok upravila vyhláškou v záujme stabilizácie pediatrickej ambulantnej starostlivosti na Slovensku a zachovania fungovania APS pre deti. Vzhľadom na nedostatok pediatrov a ich vysoký priemerný vek je nevyhnutná úprava pevných bodov APS, aby bolo možné zachovať zdravotnú starostlivosť o detských pacientov. Ministerstvo zdravotníctva SR bude naďalej pokračovať v rokovaniach so zástupcami samosprávy a hľadať riešenia na poskytovanie dostupnej zdravotnej starostlivosti vo všetkých regiónoch tak, aby bola APS zachovaná v potrebnom rozsahu všade tam, kde je dostatok kvalifikovaného personálu na jej poskytovanie,” uviedlo ministerstvo v odpovedi na otázku Záhoráka, či osud detských pohotovostných ambulancií v Senici a Myjave je už spečatený.

“V súčasnosti je zo strany MZ SR vypísané výberové konanie na APS pre deti a dorast od 1. 7. 2024 a v zozname pevných bodov Senica nie je. Rozhodnutie MZ SR, vydané v roku 2018, o vykonávaní zdravotnej starostlivosti v pevnom bode APS pre deti a dorast v Senici končí dňom 30. 6. 2024. Nové výberové konanie na APS nie je vypísané ani v prípade Myjavy,“ uviedol pre Záhorák riaditeľ senickej polikliniky Jozef Mikuš.

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.