Známe je Národnou púťou na celom Slovensku, aj na Morave. Patrí medzi najstaršie obce na Záhorí a vždy malo významné postavenie v našom hospodárskom, aj cirkevnom živote. Predchodcom mesta Šaštín-Stráže s vyše 5000 obyvateľmi bola v r. 1960 obec Šaštínske Stráže, ktorá vznikla spojením Šaštína a Stráží nad Myjavou. Primátorom mesta je Radovan Prstek, ktorého sme požiadali o rozhovor.

Čím dokážete do vášho mesta pritiahnuť mladé rodiny?

Naše mesto je síce malé, ale veľké svojou históriou. Ako mnohé iné samosprávy aj my sa stretáme s problémami nedostatku financií. No i napriek tomu už boli pre mladé rodiny vybudované, a ešte sa aj budú stavať, nové bytové jednotky. Bonusom je oddychové prostredie rekreačného strediska Gazárka.

Pálfyovci Knihy.Zahori

Primátorom ste už druhé volebné obdobie. Prečo ste sa rozhodli znovu kandidovať?

Komunálna politika ma baví, rád pracujem s občanmi na budovaní nášho mesta. Odkazom každého primátora je práca, ktorá po ňom zostane. A to je aj mojou prioritou.

Foto: Milan Polóny

Bolo z dnešného pohľadu dobré v roku 1960 spojiť Šaštín a Stráže nad Myjavou do strediskovej obce?

Určite. Finančné náklady na chod mesta hovoria za všetko. Obe obce sú historicky, rodinne i ľudsky prepojené. Snahou vedenia mesta i poslancov vždy bolo, aby sa tieto vzťahy čo najviac rozvíjali. Tak, aby nikto nemal pocit, že na niekoho dopláca.

Rozvíjate cezhraničnú spoluprácu s inými mestami?

Cezhraničnú spoluprácu máme s mestom Brody na Ukrajine, s mestom Belzyce v Poľsku a tiež s Moravskými Budějovicami. Covid, vojna a energetická záťaž miest síce utlmila tieto aktivity, ale verím, že sa postupne dostanú do popredia.

Macek Knihy.Zahori

Vaše mesto je známe Národnou púťou na Slovensku aj na Morave. Vracajú sa k vám pútnici vďaka tomu napr. aj na dovolenky?

Neviem s určitosťou povedať, či je to tak. Národná púť, vlastne všetky púte, majú svoje špecifiká a keď si niekto popri tom naplánuje v meste dovolenku, tak je to pre nás prínosom.

Jazerá na Gazárke sú pomerne známe, ich vybavenie je však dosť biedne a kritizované aj v médiách. Chystáte v tomto smere nápravu, alebo to nemá
význam, keďže takmer každý rok je tam podľa hygienikov voda nevhodná na kúpanie?

Problém s jazerami na Gazárke je dlhodobý. Boli pokusy niečo s vodou robiť, ale osobne si myslím, že čistotu “morskej vody” nikdy nedosiahne. Vo svojej dobe tieto jazerá, bagroviská, návštevníkom stačili. Dnes majú ľudia väčšie možnosti aj vyššie nároky. Vyčistenie jazera by predstavovalo veľkú finančnú investíciu a dlhodobejší efekt by nemusel fungovať. Gazárka je však aj miestom pre oddych pri zbieraní húb, je tu možnosť rybolovu a športu v kempe, v amfiteátri sa v lete konajú rôzne podujatia. V areáli kempu práve pribudli nové športoviská. Zostáva tam však ešte dosť priestoru na využitie. Napríklad vznik letného kúpaliska, aké má Zlatnícka dolina pri Skalici.

Gazárka v roku 2015, foto: Slovakia.travel

Viete v meste ponúknuť návštevníkom nejakú gastronomickú špecialitu, na ktorú môžete byť hrdí?

Našich predkov prezývali “polévkari” čo súviselo s tým, že kedysi dávno predávali pútnikom polievky. Hovorí sa, že fazuľová musí byť taká hustá, že v nej stojí lyžica. Ale žeby to bola naša gastronomická špecialita, to nie.

Podľa akých kritérií pomenúvate svoje ulice? Pred 4 rokmi zomrel váš významný rodák doc. MUDr. Štefan Litomerický, spoluzakladateľ geriatrie a gerontológie v Československu, ktorého sme však medzi významnými rodákmi mesta nenašli…

O návrhu na pomenovanie ulice po tomto významnom rodákovi som bol pri svojom nástupe do funkcie informovaný, ale do dnešného dňa sme žiadnu novú ulicu nepomenovávali. Informácia o doc. MUDr. Štefanovi Litomerickom je však na stránke mesta, v rubrike Udalosti v meste. Bol aj v sérii kalendárov našich osobností a rovnako je uvedený v monografii mesta Šaštín-Stráže.

Pálfyovci Knihy.Zahori

Od smrti ďalšej vašej rodáčky Jany Kocianovej, ktorá získala tri zlaté a jednu striebornú Bratislavskú lýru a spolupracovala aj s Karlom Gottom, ubehne v septembri 6 rokov. Konajú sa v meste spomienkové akcie na túto legendárnu speváčku?

Janka Kocianová bola Čestnou občiankou nášho mesta. Od roku 2021 je po nej pomenovaná ZUŠ Jany Kocianovej Šaštín-Stráže. Žiaci tejto školy majú vo svojom repertoári veľa jej pesničiek a pri mnohých akciách školy je vzácnym hosťom jej manžel Josef Škvařil.

foto Mesto Šaštín-Stráže

Čo čaká Šaštín-Stráže v najbližšej, ale aj vzdialenejšej dobe?

Plány sú veľké. Musíme však robiť všetko pre to, aby sme zabezpečovali financie na ich uskutočnenie. Aktuálne pripravujeme projekt opravy budovy kultúrneho domu v Šaštíne a neskôr aj v Strážach, ďalej budovy mestského úradu, je tu projekt COOP Jednota na detské ihrisko v časti Stráže, projekt Materskej školy v časti Šaštín, projekt SLSP dažďovej záhrady na Gazárke, nákup multifunkčného vozidla pre technické služby… Máme veľký záujem pritiahnuť do nášho mesta nový obchodný reťazec. Pripravujeme rôzne akcie, napr. v máji rybárske preteky, v júli oslávi TJ Slovan Šaštín storočnicu. Na Gazárke to bude turnaj v plážovom volejbale, v auguste Pivný festival a veľa ďalších kultúrnych a športových akcií, o ktorých informujeme na stránkach mesta. Najdôležitejšie je ale riešenie každodenných problémov našich občanov, aby boli spokojní a aby sa im v našom meste dobre žilo.

K dobrému vyváženému životu prospieva relax a športovanie. Oddychujete aktívne?

Mojím relaxom je jednoznačne čas, ktorý trávim v prírode, ale rád relaxujem aj v záhrade. Aktuálne sa môj mladší syn venuje futbalu, a tak sa snažím voľný čas tráviť aj na ihrisku s deťmi, napr. na tom novovzniknutom na Gazárke. Nie som síce v pozícii trénera, ale v mladšom veku som dlhodobo hrával futbal. Myslím, že občasná rada z mojich vtedajších skúseností deťom neuškodí…

Jozef Kollár

Rozhovor vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.
Toto je čítané

Záhorí.sk prináša správy z vašej ulice už 20 rokov

Všetko začalo 19. mája 2004 prvým postom na blogovacej platforme Blogger. Prvé…

BM Salon EV