Počasie sa za posledných 9 mesiacov doslova zbláznilo. Okolo 13. augusta 2023 nastúpila vlna teplého, spočiatku aj dusného počasia, ktorá s prestávkami skončila presne v polovici apríla. Potom sa počasie preklopilo do úplne opačného extrému.

foto CHKO Záhorie

Ak to rozmeníme na drobné, tak druhá polovica augusta bola najteplejšia za minimálne 25 rokov. September bol najteplejší v histórii, október najteplejší za minimálne 40 rokov. November a december neboli síce rekordné, ale aj tak nadpriemerne teplé. Január po Troch kráľoch naznačil, že zima by mohla byť aj studená, no vydržalo to len 11 dní.

Plocha draka Knihy.Zahori

Takže aj zásluhou mimoriadne teplého začiatku januára skončil aj ten ako nadpriemerný. Február a marec opäť prepisovali rekordy. Február bol najteplejší v histórii a marec tiež, najmenej za posledných 40 rokov. Apríl to mal našliapnuté na ďalšie rekordy, no zlom v jeho polovici to zažehnal. Vegetácia, ktorá rozkvitla počas teplých dní v marci a polovici apríla, dostala ťažký zásah. Ale aj napriek ochladeniu skončil apríl nadpriemerný…

P. Daniš, VTSÚ Záhorie

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.
Toto je čítané

20. tohtoročný Záhorák v predaji

V 20. čísle Záhoráka čakajú čitateľov aktuálne správy z regiónu, rozhovory s…

20 rokov