Moravský Svätý Ján bude hostiť zaujímavé podujatie zamerané na históriu tehliarstva a tehál v tomto regióne i jeho okolí. V sobotu 18. mája o 16:00 sa v Kulturáku uskutočnia prednášky, ktoré priblížia túto tému z rôznych uhlov pohľadu.

Program prednášok:

  • Tehly a nielen to z južnej Moravy – Michal Švirga (CZ)
  • Tehly nielen z Dolného Rakúska – Christian Ferdinand Ramml (AT)
  • Tehly a tehliarstvo v Moravskom Svätom Jáne a okolí – Peter Nagy a Ivan Osuský (SK)

Prednášky ponúknu prehľad histórie tehliarstva a zaujímavosti o živote ľudí v období, kedy sa tehly vyrábali. Účastníci sa dozvedia aj o význame značiek na tehlách a ich pôvode. Ak máte doma starú tehlu, môžete ju priniesť a získať o nej viac informácií.

Podujatie tiež ponúkne výstavu tehál a suvenírov spojených s históriou tehliarstva. Pre návštevníkov bude pripravené občerstvenie.

Spolok Laterárius sa zameriava na podporu výskumu histórie tehliarstva, vrátane zbierania, spracúvania a publikovania informácií o tejto problematike. Jedným z ich hlavných projektov je centrálna databáza tehliarskych značiek na Slovensku. Tehly na Slovensku boli značkované od 16. storočia až do polovice 20. storočia a tieto značky často označovali majiteľa tehelne, investora alebo miesto a dátum výroby.

Cieľom projektu je zdokumentovať čo najviac značkovaných tehál a údajov o nich, ako sú miesto nálezu či rozmery, a na základe týchto údajov určiť výrobcu a datovanie. Doteraz spolok spracoval 5400 kusov tehál, čo je však len malá časť celkového počtu značiek na Slovensku.


.