Atlétka AC Malacky Eliška Chvílová je isto rada, že má za sebou finálové skákanie na Európskom mládežníckom olympijskom festivale (EYOF) v tureckom Trabzone. V utorok jej totiž vyvrcholenie trojskokanskej súťaže vôbec nevyšlo a s najdlhším meraným pokusom 11,57 m skončila vo finále posledná. Sklamal aj druhý malacký zástupca Marco Adrien Drozda v behu na 800 metrov. Slovenské volejbalistky i s dvomi Záhoráčkami v základnej zostave naopak plne bodovali proti Belgičankám.

Šestnásťročná trojskokanka zo Sološnice si v pondelok 25. júla užila svoj moment slávy. Pri svojom prvom štarte na významnom medzinárodnom podujatí sa hneď kvalifikovala do finále trojskokanskej súťaže výkonom 12,27 m a za silnej podpory vetra. Do Turecka odchádzala naša atlétka s ambíciou zabojovať o finále, takže svoj privátny zámer splnila. „Kvalifikácia je jedna vec, finále druhá. Teraz bude podstatné, aby ukázala vo finále na čo má,“ tvrdil po úspešnej kvalifikácii tréner našej skokanky Vladimír Handl.

Kocky hodené
Vo finálovej dvanástke figurovali všetky mená s ktorými sa počítalo do záverečných pokusov. Úradujúca majsterka sveta do 17 rokov Sochna Galleová z Francúzska, bronzová z rovnakého šampionátu Ana Peleteirová zo Španielska, i ďalšie účastníčky svetového šampionátu, ktoré sa prebojovali do finále mali bojovať o cenné kovy i v Turecku. Prekvapením kvalifikácie bol postup skokaniek druhého sledu Dánky Brunnovej alebo Arménky Hovhanyssianovej, ako i našej Elišky Chvílovej. Na EYOF-e chýbala „super Švédka“ Khaddi Sagniová, ktorá v tomto roku vytvorila svetový mládežnícky výkon roku 13,64 m. Pre Chvílovú predstavovala finálová účasť ozajstné vyvrcholenie trojskokanskej sezóny.

Presné ale krátke
Kto čakal, že Eliškin výkon bude vo finále gradovať, musel byť viac či menej sklamaný. Naša atlétka skákala hneď po francúzskej favoritke Galleovej, ale výkonom sa k nej nepriblížila ani náhodou, a zaznamenala tri pokusy za 11,57 m, 11,56 m a 11,57 m. Ak by sa súťažilo na presnosť dopadu, Eliška by bola šampiónkou. Tento výsledok stačil len na konečné dvanáste miesto, ktoré samo o sebe nie je zlé. Mrzia skôr biedne finálové výkony. „Séria Elišky vo finále bola na zaplakanie. Keďže nie som v Turecku, neviem čo sa stalo,“ komentoval finálovú premiéru Elišky Chvílovej jej tréner Vladimír Handl. „Nie som zvyknutá súťažiť v dvojdňovom zaťažení. Bola som veľmi unavená, hoci odraz bol celkom dobrý, nohy som ledva zdvíhala,“ hľadala príčiny neúspechu záhorácka trojskokanka. Prekvapivou víťazkou trojskokanského diania sa stala Španielka Ana Peleteirová, ktorá sa, podobne ako v kvalifikácii, spočiatku trápila i vo finále. Prvé dva pokusy sa jej pre prešľap na odrazovej doske nemerali a až posledným pokusom za 12,80 m postúpila do užšieho finále. Tam už skákala skvele a napokon výkonom 13,17 m odstavila Francúzsku Galleovú na striebornú priečku. Tá stratila na Peleteirovú len šesť centimetrov a striebro pre ňu zrejme malo len trpkú príchuť.

Marco v poli porazených
Prognózy do bodky naplnil i druhý zástupca malackej atletiky Marco Adrien Drozda, ktorý v utorok štartoval v rozbehoch na 800 metrov. V konkurencii bežcov, ktorých osobné rekordy sa v priemere pohybovali okolo 1:52 min, bol Marco ozaj so svojím maximom 1:58,37 min papierovo „len do počtu“. Potvrdilo sa a jeho čas 2:01,11 min stačil len na predposlednú dvadsiatu priečku. „Čakal som, že Marco sa v konkurencii lepších bežcov vybičuje aspoň k prekonaniu osobného maxima. Ale čas nad dve minúty je pre nás veľkým sklamaním,“ priznal tréner Marca Drozdu Petr Filip. Podľa neho je zrejme Marcova atletická budúcnosť skrytá v kratších tratiach. „Jeho silnou zbraňou môže byť beh na 400 metrov prekážok. V tejto disciplíne pretavil svoj tretí štart v živote takmer do splnenia dorasteneckého limitu na majstrovstvá sveta. Zrejme sa budeme ďalej uberať týmto smerom,“ vravel Filip.

Reháková a Pišteláková prispeli k výhre
Foto: www.trabzon2011.org

Smutný obraz záhoráckych atletických výkonov na EYOF-e vylepšili v utorok aspoň volejbalistky. Tie až do dna vypili čašu horkosti v prvom zápase volejbalového turnaja proti Poľsku, ktorému podľahli jednoznačne 0:3. V utorok proti Belgičankám to bola už úplne iná symfónia zverenkýň trénerky Evy Kosekovej. Partia okolo záhoráckych hráčok Miroslavy Rehákovej a Nikoly Pištelákovej začala svoju prevahu potvrdzovať od úvodného podania a vylepšovali individuálne i tímové štatistiky. Proti Belgičankám už Slovenky účinnejšie podávali. Reháková a Pišteláková navyše zaznamenali zhodne po desať úspešných bodov, ktoré v konečnom súčte pomohli Slovenkám vyhrať zaslúžene 3:0. V stredu čaká naše dievčatá rozhodujúci zápas s domácimi favoritkami z Turecka. Turkyne sú zatiaľ suverénne, porazili Poľsko 3:1 a Belgicko 3:0. Znamená to, že Slovenky už isto nemôžu skončiť horšie ako tretie. Pre tlačového atašé slovenskej výpravy v Trabzone Ľubomíra Součka hodnotila výkon trénerka Eva Koseková: „V niektorých činnostiach sme sa s porovnaní s pondelkom zlepšili. Servis aj útok nám vychádzal, aj prihrávky. Napriek zopakovaniu výsledku z MEJ Belgičanky neboli ľahkým súperom. Naše hráčky veľmi chceli vyhrať a to im v niektorých fázach zápasu zväzovalo ruky aj nohy. Naše chyby vyplývali aj z toho, že sme hráčky nútili do agresívnejšej hry. Priaznivý vývoj zápasu nám však napokon umožnil dať šancu prakticky všetkým hráčkam.“

Doterajšie výsledky:
Turecko – Poľsko 3:1, Turecko – Belgicko 3:0, Poľsko – Slovensko 3:0, Poľsko – Belgicko 3:0, Slovensko – Belgicko 3:0

Kto v stredu?
Volejbal:
15:00 – volejbalistky nastupujú na svoj posledný zápas v skupine proti domácemu Turecku.

Kto vo štvrtok?
Atletika:
10:15 – Monika Baňovičová sa predstaví v kvalifikačnej A skupine v skoku do diaľky.
16:10 – Marco Adrien Drozda pobeží ako člen štafety Slovenska v kvalifikácii behu na 4×100 m.
16:30 – podobne Eliška Chvílová a Monika Baňovičová sa predstavia v štafetovej kvalifikácii na 4×100 m.
Volejbal:
Na programe sú semifinálové boje, ale i zápasy o zvyšné priečky.

–TK AC–


.
Toto je čítané

Futbal: Skalica vyhrala tretí zápas v rade

Futbalisti MFK Skalica zvíťazili na ihrisku MFK Zemplín Michalovce 3:1 v sobotňajšom…

BM: Ustekana sobota