Skaličan Boris Janata dosiahol významný úspech na etapových pretekoch v terénnom triatlone na ostrove Elba v Taliansku, ktoré sa konali na prelome apríla a mája. Po triumfe na domácich pretekoch Kráľ Záhoria sa Janata ako jediný Slovák zúčastnil štyroch terénnych triatlonov, ktoré sa konali každý deň. Boris Janata dominoval vo svojej kategórii a vyhral nielen jednotlivé etapy, ale aj celkové hodnotenie.

„Boli to náročné preteky, už som to raz absolvoval, vedel som do čoho idem a že to bude náročné,… Prvý deň bola najťažšia etapa a prvý triatlon v sezóne. Tam som sa trošku oťukával, boli aj chybičky, ale napriek tomu som si veril do ďalších dní,“ povedal Janata.

Druhá etapa bola podľa Janatu tiež veľmi náročná. „Nasledujúci deň sa išla asi najťažšia etapa, aj keď sa to nedá vyslovene povedať, pretože tu je každý jeden deň preteku náročný. Tu už som sa cítil komfortnejšie. Náročné stúpania a dlhý technický zjazd na bicykli, na behu to letelo a bolo z toho víťazstvo.“

Tretia etapa bola ešte náročnejšia na techniku. Janata chcel získať náskok v celkovom hodnotení a podarilo sa mu to. „Plávanie na taktiku, bicykel bol náročný na technické stúpania a zjazdy, kde som si veril, že to pôjde a aj to vyšlo s víťazstvom. Získal som náskok pred poslednou etapou.“

Posledná etapa začala za nepriaznivého počasia, čo prinieslo ďalšie výzvy. „Pred štartom poslednej etapy začalo a na plávaní to vyzeralo, že má toho každý dosť, no akonáhle sa začali preteky, každý závodil, ako by sme išli prvý pretek. Na cyklistike som stratil fľašu, takže som pil až okolo piateho kilometra, kde ma zachránil zahraničný kamarát,“ spomína Janata. Aj napriek silnému dažďu a rýchlemu tempu sa Janatovi podarilo udržať náskok a vyhrať celkové hodnotenie.

Janata teraz plánuje účasť na ďalšom náročnom preteku, svetovom pohári XTERRA v Amerike.


.