Obce s najmenšími základnými školami čaká dôležité rozhodnutie. Takzvané malotriedky v súčasnosti učia deti do 4. ročníka, po reforme to však už nebude možné. Samosprávy ako zriaďovatelia škôl si musia vybrať, či skončia prvým trojročným cyklom, alebo zvládnu otvoriť triedu pre piatakov. Rozhodovanie sa týka aj obcí na Záhorí.

foto Envato Elements / westend61

Mať v škole viac žiakov je určite finančne lákavé, samosprávy však musia brať do úvahy viacero faktorov, od počtu žiakov a priestorových možností až po personálne otázky. Dnes malotriedky učia po 4. ročník, po novom budú štvrtáci s piatakmi v jednom cykle a ten sa nebude deliť. „Je na obciach a na školách, aby si vyskúšali, ktorý model im viac pasuje – či pôjdu len po 3. ročník, alebo až po 5. ročník,“ uviedol minister školstva Ján Horecký.

V Plaveckom Petri majú v súčasnosti už pomerne jasno. „Naša malotriedka nespĺňa priestorové vybavenie, aby sme otvorili 4. aj 5. ročník,“ hovorí starostka Jozefína Bartoňová. Prognóza detí je podľa jej slov slabá a priestory, ktoré má obec k dispozícii, sa nikdy nepodarilo naplniť. „Základná škola sa momentálne prihlásila len na prvý cyklus, teda 1. – 3. ročník. Budúcnosť školy je ohrozená, a to aj z dôvodu, že naša škola dlhodobo stráda nielen finančne, ale aj počtom detí. Rodičia detí, ktoré navštevujú materskú školu, sa často rozhodnú svoje dieťa umiestniť do iných škôl, čo je škoda. Máme obavy, že naša škola postupne zanikne,“ dodáva starostka.

V Hlbokom sa problematikou ešte zatiaľ podrobnejšie nezaoberali. „Po novom bude možné spájať len ročníky jedna až tri, štvrtý aj piaty ročník musia mať samostatné triedy. V našej základnej škole máme dve triedy a jednu telocvičňu, čiže pri piatich ročníkoch by sme museli telocvičňu zrušiť a zriadiť tam triedu,“ uviedol starosta Miloš Čobrda. Dodal, že nakoľko bude reforma postupne od roku 2026 nabiehať po ročníkoch, obec má do roku 2029 ešte čas dôkladne premyslieť všetky dôvody pre a proti.

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.