Francúzsko je považované za kolísku vína, je to krajina s veľkým množstvom vinárstiev, v ktorých sa umenie enológie dedí po stáročia z generácie na generáciu. Niet preto divu, že práve francúzski odborníci založili prestížnu medzinárodnú vinársku súťaž Vinalies Internationales.

ilustračné foto Envato Elements / rawf8

Jubilejný 30. ročník Vinalies Internationales sa tento rok konal v Cannes, kde sa prezentovalo 2927 najkvalitnejších vín z 38 krajín z celého sveta. Do súťaže bolo zaslaných aj 198 vín zo Slovenska a ich hodnotenie odborníkmi bolo veľmi vysoké, veď naši vinári si z Cannes odniesli až 74 medailí, z toho 23 veľkých zlatých, 46 zlatých a 5 strieborných.

Medzi ocenenými vínami je aj Sauvignon blanc 2023 z Vinárstva Vinpera z Radošoviec, ktoré bolo ocenené zlatou medailou. Treba dodať, že to nebol prvý úspech tohto vinárstva na Vinalies Internationales. V roku 2022 v Paríži získal zlatú medailu Sauvignon blanc 2021 a v roku 2023 v Bordeaux boli ocenené rovnako zlatými medailami Rizling rýnsky a Devín 2021 a striebornou medailou Sauvignon blanc 2022.

Úspech vinárov z Radošoviec je o to výraznejší, že štatút tejto výstavy je veľmi prísny – napriek tomu, že sa na nej prezentujú tisíce špičkových vín z celého sveta, len 30% vzoriek môže dostať medailu. Ocenenia z Francúzska sú najlepším dôkazom toho, že na Záhorí sa robí výborné víno.

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.