Neodmysliteľnou súčasťou kultúrno-spoločenského života Petrovej Vsi a Záhoria sa stala Záhorácka Veterán Rallye, ktorá sa koná od roku 1988 už tradične na svätodušné hody. Tento rok to bude počas víkendu 18. až 19. mája.

foto matisek.eu

V sobotu otvoria symbolické brány Svätodušného jarmoku v Petrovej Vsi už od 7. h. Naozaj len symbolické, lebo vstup je voľný a na návštevníkov čaká bohatá jarmočná ponuka od medovníkov cez remeselné výrobky až po oblečenie, kvety a chutné občerstvenie.

O hodinu neskôr sa začne výstava vozidiel, ktorá určite pritiahne pozornosť nielen milovníkov historických áut. Pravidelne sa na nej stretáva takmer stovka historických vozidiel. Po obľúbených jazdách zručnosti, (10.30) sa účastníci 34. ročníka Záhoráckej Veterán Rallye vydajú na trasu, ktorá povedie z Petrovej Vsi cez Radimov, Unín, Štefanov, Borský Mikuláš, Šaštín-Stráže, Smolinské, Gbely, Kopčany a Holíč späť, do cieľa v Petrovej Vsi. “Tento rok je naplánovaná zastávka na Holíčskom zámku, kde účastníci rallye  umožnia zvedavcom aj prehliadku vozidiel. Slávnostné vyhodnotenie sa uskutoční v Petrovej Vsi pri bližne o 15. h,” informuje starosta obce Štefan Beňa.

Záhorácka Veterán Rallye, ktorá sa od roku 2017 na počesť jedného zo svojich zakladateľov jazdí aj ako Memoriál Jána Vépyho, je nielen prehliadkou historických vozidiel, ale i stretnutím starých priateľov, ktorí sa navzájom pochvália so svojimi vynovenými vozidlami. Aj tento rok usporiadatelia očakávajú súťaži cich, ale aj návštevníkov z Moravy, Čiech a Rakúska. Hlavným krédom súťaže nie je zajazdiť najlepší čas na vytýčenej trase, ale užiť si v priateľskej atmosfére jazdu malebným Záhorím na plechových strojoch a bezpečne doraziť do cieľa.

Okrem historických vozidiel čaká na návštevníkov Petrovej Vsi viacero atrakcií. V parku pri škole to bude výstava drobných zvierat a v areáli školy si budú môcť záujemcovia vyskúšať šachové megafigúrky. V kultúrnom dome sa chystá výstava ručných prác a umelecko-zberateľských predmetov obyvateľov Petrovej Vsi. Hudobná šou IGINNO so speváčkou Laurou Morávkovou bude návštevníkov zabávať od 9. do 15. h. Napoludnie predvedú svoje choreografie mažoretky Spirit, po ktorých vystúpi Mužský spevácky zbor z Unína a od 14.30 do večera sa o dobrú náladu postará hudobná skupina Country Tip.

Príďte sa presvedčiť sami a neobanujete. Strávite príjemný víkend v neopakovateľnej atmosfére nablýskaných veteránov a pravého vidieckeho jarmoku u pohostinných „Petrovjanú“.

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.