Domov plný kvetov je väčšinou útulnejší, ale možno ste nevedeli, že vám dokonca môže preukázateľne zlepšiť zdravie alebo produktivitu. Poradíme vám, aké izbové rastliny zvoliť, aby sa vám dobre zaspávalo, dýchalo aj pracovalo.

Gardénia pre lepší spánok

Gardénia jazmínová má, ako už jej názov napovedá, príjemnú sviežu vôňu, ktorá má upokojujúce účinky na náš organizmus. Upokojuje, zmierňuje stres a napätie a napomáha celkovému uvoľneniu. Vďaka tomu pomôže jednoduchšie zaspať a lepšie spať. Pokiaľ teda máte problémy so spánkom, skôr než začnete užívať lieky na spanie, vyskúšajte gardéniu. Jej biele kvety navyše krásne vyzerajú a vašu spálňu príjemne osviežia.

Jazmín zvýši kreativitu

Príjemná vôňa jazmínu rovnako ako u gardénie upokojuje a navodzuje príjemnú náladu. Jazmín navyše tiež dokáže nabudiť naše sústredenie a kreativitu. Preto je vhodný pre všetkých, ktorí sa venuje umeniu alebo nejakej inej kreatívnej činnosti. Rastlinu teda dajte ideálne do pracovne alebo do miestnosti, kde trávite čas tým, čo vyžaduje zapojenie vašej predstavivosti. Jazmín má rad slnko, tak sa ho nebojte dať blízko k oknu – buď priamo na parapetu alebo na dostatočne vysoký stojan na kvety.

Nádchovník prinesie úľavu od nádchy a upokojí pokožku

Nádchovník pochádza z teplých krajín (z Austrálie, Ázie a Madagaskaru) a šťava z odtrhnutých listov pomáha hneď niekoľkými spôsobmi:

  • úľava od nádchy (lístkom si natrite miesto pod nosom),
  • lieči drobné poranenia kože,
  • zmierňuje bolesť po hmyzom bodnutí,
  • dá sa použiť na upokojenie pokožky po holení.

Aloe vera ošetrí pokožku

Aloe je sukulentná rastlina, čo znamená, že podobne ako kaktus nevyžaduje príliš veľa zalievania. Naopak. Od nepamäti používali ľudia šťavu z jej tvrdých listov na hojenie drobných poranení, popálenín alebo odrenín. Keď ju budete pestovať doma a stane sa vám niektorá z týchto nepríjemností, jednoducho odrežte kus listu a narezanou plochou si prejdite postihnuté miesto. Údajne pomáha aj na akné a ekzém, ale to je potrebné opatrne vyskúšať. Pri vnútornom užívaní má zdravotných benefitov ešte viac – od znižovania horúčky, cez posilnenie imunity až po zmiernenie alergií. Ale na to si radšej kúpte vhodný prípravok v lekárni s obsahom aloe a vašu izbovú rastlinku využívajte maximálne na pokožku.

Lopatkovec nebo svokrin jazyk vyčistí vzduch

Obidve tieto rastliny sú nenáročné na zalievanie aj svetlo, čo z nich robí ideálnych adeptov na izbové kvety pre začiatočníkov. Avšak môžu byť jedovaté, tak sa im radšej vyhnite ak máte domácich miláčikov alebo malé deti. Inak vám ale lopatkovec alebo svokrin jazyk pomôžu vyčistiť vzduch v byte. Pohlcujú totiž tieto látky:

  • benzén (prchavá látka obsiahnutá v benzíne, ale tiež v cigaretovom dyme),
  • toluén (ako rozpúšťadlo ho obsahujú rôzne farby, laky, lepidlo a čistiace prostriedky),
  • formaldehyd (ten sa najčastejšie uvoľňuje z nábytku, drevotriesky a podláh),
  • trichlórethylén (kedysi používaný ako rozpúšťadlo).

Vedeli ste, že?

Je to viac ako dvadsať rokov, čo Svetová zdravotnícka organizácia odhadla, že okolo 60 % ľudí v rozvinutých krajinách trpí „syndrómom nezdravých budov“. Toto ochorenie vyvolávajú škodlivé látky vo vzduchu v našich obydliach, ktoré spôsobujú bolesti hlavy, nevoľnosť, chronickú únavu, vyrážky, podráždenie sliznice a dokonca aj vznik alergií. Dnes toto číslo bude pravdepodobne ešte vyššie, aj keď je kladený dôraz na čistenie vzduchu, dostatočné vetranie a nahradenie potenciálne toxických materiálov bezpečnejšími alternatívami.


.

BM Záhada Vedy