Veľká časť mostov po celom Slovensku je v nevyhovujúcom až havarijnom stave. Výnimkou nie je ani Záhorie, kde sa na jednom z nich pri Holíči musela obmedziť doprava. Rekonštrukcia mostného telesa je v pláne ešte v prvej polovici roka.

foto TTSK

Nakoľko Holíč nie je správcom cesty, tou je Správa a údržba ciest TTSK, pýtali sme sa, ako dlho je o tomto probléme mesto informované zo strany vyššieho územného celku. O posune zo zlého do havarijného stavu sa Holíč dozvedel ešte ku koncu marca tohto roka. Po tomto dátume bola na moste obmedzená doprava do jedného jazdného pruhu s použitím inteligentného dopravného značenia a zariadenia. 

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Správa ciest TTSK pracuje s dvomi verziami rekonštrukcie. Prvou je vytvorenie dočasného premostenia vedľa existujúceho mosta. V prípade, že sa správcovi komunikácie nepodarí získať stavebné povolenie, prichádza do úvahy obchádzková trasa. Ako uvádza mesto Holíč na svojej webovej stránke, pre osobné vozidlá by náhradná cesta smerovala cez obce Vrádište a Prietržka. Vodiči vozidiel nad 12 ton by si predĺžili jazdu o približne 75 kilometrov cez Českú republiku. 

„Mesto Holíč je zvyknuté na nepriaznivý dopravný stav, nakoľko sa v ňom stretávajú dve cesty I. triedy a napriek dlhodobému úsiliu, sa nedarí presadiť realizáciu obchvatu mesta. Neprimeraná záťaž kamiónovej prepravy devastuje nielen vozovku, ale i predmetný most,“ informoval primátor Holíča Zdenko Čambal. Ak sa nepodarí postaviť dočasné premostenie, bude vplyv zásadný nie len na osobnú a nákladnú dopravu. Podľa Čambala by to bol problém aj pre záchranné a hasičské zložky, ktoré by obchádzkou stratili potrebný čas na zásah. 

Začiatkom mája sa po ďalších meraniach stav mosta ešte viac zhoršil. Ak sa správcovi cesty v najbližšej dobe nepodarí získať stavebné povolenie, do niekoľkých týždňov hrozí úplné uzatvorenie mosta pre všetku dopravu.

Natália Petkáčová z TTSK nás informovala, že sa v okolí mesta Holíč aktuálne nenachádzajú žiadne ďalšie mosty v havarijnom stave. „V uplynulých rokoch realizoval TTSK rekonštrukciu mostov ponad Chvojnicu v Dubovciach a v Popudinských Močidľanoch.“ Do konca mája by mali byť ukončené práce na moste ponad Skalický potok a poľnú cestu pred Skalicou.

O informácie sme žiadali aj Správu a údržbu ciest TTSK, na otázky nám nereagovali.


.
Toto je čítané

BSK začne rekonštruovať cestu medzi Lábom a Plaveckým Štvrtkom

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začne od pondelka (17. 6.) rekonštruovať cestu medzi…

20 rokov