V stredu (15.5.) bolo na programe 12. riadne zasadnutie Zastupiteľstva TTSK. Témou boli projekty župy a organizácií v jej zriaďovateľskej pôsobnosti, ktoré budú realizované v blízkej budúcnosti. Zastupiteľstvo schválilo aj zoznam laureátov, ktorí získajú Cenu TTSK. Poslanci sa zaoberali aj sumou župného dlhu, ktorý sa darí dlhodobo znižovať. Aktuálne sa dostal pod hranicu 30 %.

ilustračné foto TTSK

Rozumné hospodárenie, ktoré vedie ku kontinuálnemu znižovaniu dlhu, si vlani všimol aj Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy INEKO. K 31. marcu 2024 predstavuje jeho výška 28,74 %. “Postupným znižovaním dlhu a dobrým hospodárením otvárame možnosti na ďalšie investície a modernizácie v kraji. Projekty máme pripravené, pri väčšine z nich čakáme na hospodárenie, schválenie finančných príspevkov z európskych zdrojov,” povedal župan Jozef Viskupič.

Krajskí poslanci schválili uzatvorenie partnerstva so Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou za účelom realizácie národného projektu Kapacity pre rozvoj udržateľnej energetiky a dekarbonizáciu regiónov. Na jeho základe vzniknú v kraji tri regionálne centrá udržateľnej energetiky (RCUE), a to v Dunajskej Strede, Senici a v Trnave. Cieľom je prostredníctvom RCUE zabezpečiť systematické plánovanie a koordináciu regionálnej energetiky, čím sa docieli optimalizácia energetickej potreby a spotreby kraja.

Župa začína s prípravnou časťou projektu Potreby mladých v Trnavskej župe, ktorý prepojí zainteresované skupiny v regióne a vytvorí príležitosti pre mladých nezamestnaných nastúpiť do zamestnania a zostať v regióne. Po prípravnej analytickej časti je naplánovaná realizačná fáza, v rámci ktorej budú vytvorené centrá pre prácu s mladými ľuďmi, ktorí neštudujú, nepracujú, ani sa na prácu nepripravujú. Projekt bude spolufinancovaný vďaka príspevku z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške 320-tisíc eur.

Plénum schválilo aj zoznam 28 laureátov, ktorým bude tento rok udelená Cena TTSK v šiestich kategóriách. Galavečer pri tejto príležitosti je naplánovaný na 17. júna v Divadle Jána Palárika.

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.