Detským pohotovostiam v Senici a Myjave definitívne odzvonilo. Najbližšia detská pohotovosť pre malých pacientov z okresov Senica a Myjava bude fungovať v Skalici.

ilustračné foto

Ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti sa od 1. júla skrátia z 22.00 na 20.00 h. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú 14. 5. schválili poslanci NR SR. Opatrenia majú podľa ministerky zdravotníctva zabezpečiť dostupnú zdravotnú starostlivosť pre deti na celom Slovensku, kým do systému nepríde nová generácia pediatrov. Legislatíva upravuje aj ordinačné hodiny pediatrov v bežných ambulanciách. Pacientom budú k dispozícii každý pracovný deň v týždni, z toho minimálne jeden deň do 18.00 h.

V Senici s týmto rozhodnutím nie je spokojná samospráva, ani lekári. “Navrhoval som, nech ministerstvo dá priestor samospráve, aby si zohnala lekárov. U nás s detskými lekármi problémy nemáme, je ich dosť a boli aj ochotní v službách na detskej pohotovosti pokračovať. Poukazoval som aj na problematickú dostupnosť. Všetky výkony sa v Skalici nevykonávajú a Biela hora bude v najbližších 2 rokoch viackrát zatvorená,” uviedol primátor Martin Džačovský.

Združenie miest a obcí Slovenska iniciovalo návrh, aby detské ambulancie mali ordinačné hodiny maximálne do 16. h. Rokovania zmenu nepriniesli. “Do výberového konania, ktoré bude uzatvorené 27. mája, sa detská pohotovosť v Senici už prihlásiť nemôže. Naďalej tu bude fungovať ambulantná pohotovosť pre dospelých. Chcem poprosiť rodičov, aby si ju nemýlili s detskou pohotovosťou a od lekárov nežiadali ošetrenie detí. Lekári, ktorí slúžia v ambulancii pre dospelých, podľa zákona takúto kompetenciu nemajú. Ak ich teda odmietnu, nebude to z ich strany žiadna schválnosť, ale dodržiavanie nastavených pravidiel. V prípade, že pôjde o záchranu života, bude im k dispozícii záchranná služba na linke 155,” upozorňuje riaditeľ Polikliniky Senica Jozef Mikuš.

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.