V Sobotišti si v nedeľu (19.5.) pripomenuli 200. výročie narodenia Aničky Jurkovičovej (1824-2024), ktorej pri tejto príležitosti odhalili pamätnú dosku. Jej meno ponesie aj kultúrny dom, na ktorom bola pamätná doska osadená.

Účastníci stretnutia si pripomenuli život a dielo Aničky Jurkovičovej, počas stretnutia sa premietali archívne filmové zábery z prostredia divadelníctva v Sobotišti. Súčasťou slávnosti bolo aj predstavenie Nebola som len herečka, ktoré naštudovali herci Poetickej scény Divadielka galéria z Nového Mesta nad Váhom.

Anička Jurkovičová Hurbanová, ktorá až do svojej svadby s národovcom Jozefom Miloslavom Hurbanom žila v Sobotišti, je považovaná za prvú slovenskú ochotnícku herečku. Od roku 1841 hrávala v Slovenskom národnom divadle nitrianskom v Sobotišti. Divadelná scéna bola pritom vtedy pre ženy zakázaným územím. Anička sa však tým nedala odradiť, mnohým ženám ukázala smer a našla svoju cestu na divadelných doskách, v živote i vo vzdelaní.

Špeciálnym hosťom slávnostného stretnutia v Sobotišti bola v nedeľu herečka Zuzana Frenglová, ktorá účinkovala v úlohe Aničky Jurkovičovej v rovnomennom filme. Nedeľné popoludnie obohatila svojimi vystúpeniami aj domáca Folklórna skupina Sobotište.

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.