V areáli Múzea Senica vznikol komplexnou obnovou pôvodného parku nový parkový areál. Obnovu zrealizovala radnica v rámci projektu Revitalizácia exteriéru Sokolovne – park. Informuje o tom primátor Senice Martin Džačovský.

foto Senica.sk

Samospráva získala na spolufinancovanie projektu nenávratný finančný príspevok z Operačného programu Kvalita životného prostredia vo výške 335 922 eur. Okrem obnovy pôvodného parku spojenej s výsadbou drevín a parkovej zelene bol areál doplnený o parkový mobiliár. Pozostáva z lavičiek na sedenie, stolčekov, stojanov na bicykle, ale aj verejného osvetlenia. Zrealizované boli aj viaceré vodozádržné opatrenia na zlepšenie negatívnych dôsledkov zmeny klímy. “Vďaka projektu sme dokázali nielenže obnoviť park, ale aj zlepšiť jeho ekologickú hodnotu,” skonštatoval primátor.

Objekt Múzea Senica, bývalej Sokolovne, býval v minulosti obklopený parčíkom, ktorý bol neskôr zrušený. Takmer celá plocha parku bola vybetónovaná a vyasfaltovaná. Zámerom projektu realizovaného pomocou eurofondov bolo znovu obnoviť nefunkčný park do pôvodného stavu.

foto Senica.sk

Lokalita je pamiatkovo chráneným územím, preto bola pri jej obnove potrebná spolupráca s Krajským pamiatkovým úradom Trnava. “Jeho podmienkou bolo napríklad vysadenie magnólie na rovnaké miesto, kde podľa dochovaných fotografií bola vysadená aj v minulosti,” uviedla projektová manažérka Mestského úradu Senica Dana Jurková.

Celý areál nového parku v okolí budovy Múzea Senica je oplotený a monitorovaný kamerovým systémom. Jeho prevádzkový poriadok počíta s letným a zimným režimom.


.