18. a 19. mája sa v Oak State Mountain, USA, konalo ďalšie kolo svetového pohára XTERRA v terénnom triatlone. Medzi najlepšími triatlonistami sveta sa na štarte objavil aj jediný Slovák, Skaličan Boris Janata. Janata sa nestratil medzi konkurenciou a dokázal si vylepšiť svoje doterajšie maximum.

 

XTERRA North American Championship

Prvé preteky svetového pohára XTERRA tejto sezóny priniesli pre Janatu jeho najlepšie umiestnenie. „Na túto XTERRU som sa veľmi tešil. Silná konkurencia, rýchle a technické trasy a TOP pretekári z celého sveta,“ uviedol Janata pred pretekmi.

V sobotňajšom hlavnom preteku mal jasný cieľ – dať do toho všetko a kvalifikovať sa na nedeľňajší short track. Svoj cieľ splnil, keď obsadil 25. miesto. Jeho výkon sa počas preteku zlepšoval, napriek počiatočným problémom s dýchaním a chybám na trailoch. Menší pád cez riaditka pri technickom zjazde našťastie prežil bez škrabanca a pokračoval ďalej.

„Beh bez problémov, nohy išli, rozdiely v desiatkach sekundách v cieli hovoria za všetko – boj až do konca a každá sekunda sa počíta,“ komentoval Janata svoj výkon v hlavnom preteku.

XTERRA Oak Mountain Short Track

V nedeľňajšom short tracku, kde postúpilo 30 najlepších pretekárov, obsadil Janata 20. miesto. „Vedelo som, že keď nohy pôjdu, tak to môže byť dobrý výsledok, ale po sobotňajšom preteku tam už toho veľa neostalo,“ vysvetľoval Janata svoj výkon.

Po šiestich ťažkých triatlonoch v priebehu troch týždňov je Boris Janata spokojný so svojimi výsledkami a výkonmi. Poďakoval svojej rodine za podporu, sponzorom za nevyhnutnú pomoc, tímu MOUNTAINTIME a trénerovi za prípravu a rady. „Veľa ľudí to sledovalo, posielalo správy. Cítil som veľkú podporu a tak by som to uzavrel jedným veľkým ĎAKUJEM Vám všetkým,“ uzavrel Janata svoje hodnotenie pretekov.


.