V posledných rokoch sa prejavujú stále viac extrémne výkyvy počasia s enormným množstvom spadnutých zrážok za krátke obdobie, či týždňami sucha. Výnimkou nie sú ani časté búrky v marci a apríli. Na extrémne sa meniace počasie sme sa viac pýtali klimatológa Pavla Faška zo SHMÚ.

ilustračné foto

Ak sa pozrieme na údaje o spadnutých zrážkach na rôznych meteorologických staniciach na Záhorí za obdobie od 1. januára do 28. mája tohto roka, môžeme podľa získaných údajov povedať, že v regióne bolo v tomto roku zatiaľ o niečo viac zrážok ako predstavuje dlhodobý priemer za obdobie rokov 1991 až 2020. V Holíči za necelý polrok zaznamenali 221 mm zrážok, čo je o vyše 20 mm viac ako priemer, v Kuchyni na letisku spadlo 235 mm, o 17 mm viac.

Komplexnejšie údaje za rok 2023 nám však hovoria, že na meraných staniciach na Záhorí spadlo za minulý rok priemerne o 100 mm zrážok viac ako je dlhodobý priemer rokov 1991-2020. Napríklad v Moravskom Svätom Jáne to bolo až o 154 mm viac.

 

Už vo viacerých článkoch sme priniesli informáciu, že sa tohtoročná jar začala oveľa skôr než pominulé roky. S vyššími teplotami tak súvisia aj búrky. Tie sa začali vyskytovať už v poslednej dekáde marca a v priebehu apríla. Systematickejšie sa začali prejavovať až v druhej polovici mája. V tomto období bol výskyt búrok veľmi pravidelný a so zásahom viacerých lokalít Záhoria. „V určitých prípadoch to boli veľmi silné búrky, s dôsledkami v hydrologických prejavoch,“ dodáva Pavol Faško zo SHMÚ.

 

V posledných rokoch zaznamenávame trend pribúdania výnimočných až extrémnych prejavov počasia. „Príkladom je búrka v oblasti Senice, 30. mája, pri ktorej spadlo v krátkom čase 43 mm zrážok a podobne to bolo aj 24. mája v oblasti Dojča, kde búrka s intenzívnym dažďom rozvodnila miestny potok,“ dodáva Pavol Faško. Extrémne počasie sa prejavuje čoraz častejšie, čo má za následok menšie zastúpenie štandardného, priemerného počasia na úkor rôznych výkyvov.


.