Malacky aj Senica sa opäť zapájajú do kampane Do práce na bicykli, vďaka čomu sa už v týchto dňoch môžu registrovať jednotlivé tímy. Súťaž sa bude konať počas celého júna.

ilustračné foto 123rf.com

Tímy, zložené z dvoch až štyroch kolegov, sa môžu prihlasovať do 7. júna. Všetci súťažiaci musia byť zamestnancami jednej firmy či organizácie, prípadne študentmi jednej školy. Členovia tímu si samostatne elektronicky evidujú svoje cesty do práce a z práce na bicykli, pešo alebo verejnou dopravou, pričom sa nezarátavajú cesty v rámci pracovného času.

Do práce na bicykli je národná kampaň, ktorej hlavným cieľom je podporiť rozvoj nemotorovej, najmä cyklistickej dopravy v mestách a primäť samosprávy, aby vytvárali podmienky pre ekologické druhy dopravy. Organizátori kampane chcú zároveň motivovať zamestnávateľov, aby budovali vo svojich sídlach vhodné podmienky pre zamestnancov, ktorí dochádzajú do práce na bicykli.

Aj tento rok platí, že ide zároveň o súťaž, do ktorej venovali ceny viacerí sponzori. Jej účastníci môžu získať tričká kampane, zľavy v športovom obchode, ročný lístok na vlak, bicykle, elektrobicykle, wellness pobyty a ďalšie ceny.

Vlani sa v Malackách zaregistrovalo do tejto súťaže 23 tímov s celkovým počtom 78 členov. V hodnotení samospráv skončili Malacky na 29. mieste vďaka 11 418 odjazdeným kilometrom a 3128 tonám ušetreného CO2. V Senici bolo v roku 2023 zaregistrovaných 27 tímov, ktoré vytvorilo 102 cyklistov. Keďže v tomto meste sú bicykle z roka na rok obľúbenejším dopravným prostriedkom, nemalo by byť problémom tento počet aspoň zdvojnásobiť. Zvlášť, keď Seničania môžu využiť v rámci tejto kampane na rozdiel od minulého roka už aj mestské zdieľané bicykle SenicaBajk.

Viac info na dopracenabicykli.sk

Článok vyšiel v partnerskom týždenníku Záhorák


.