Občianske združenie Hrúdy v spolupráci s obcou Kopčany pripravujú výstavu s názvom “Tomáš Garrigue Masaryk a Kopčany”. Výstava je organizovaná pri príležitosti 100. výročia návštevy prezidenta T. G. Masaryka v Kopčanoch v júni 1924.

Screenshot

Výstava sa zameria na rôzne aspekty Masarykovho života a jeho vzťah k obci Kopčany. Súčasťou expozície budú aj zaujímavé témy ako plavba kompou, Masarykov neuznaný dom a otázka jeho skutočného rodiska – Hodonín alebo Kopčany.

Jedným z hlavných bodov výstavy bude citlivý záznam Karola Plicku a poctivé svedectvo Rudolfa Šoupala o Masarykovi. Expozícia tiež predstaví doteraz neznámy dokument, rukopisný záznam samotného prezidenta, ktorý prináša nové informácie o pochybnostiach týkajúcich sa jeho skutočného otca.

Medzi exponátmi bude aj obálka s poslednými slovami prezidenta, ktoré zaznamenal jeho syn Ján. Táto tajuplná obálka, uchovávaná v Národnom archíve v Prahe, môže byť rozpečatená až 88 rokov po smrti Masaryka – 15. augusta 2025.

Vernisáž výstavy sa uskutoční v bývalej kaplnke žrebčína Štít  v piatok (14.6.) o 17:00. Od pondelka (17.6.) bude výstava sprístupnená verejnosti ako súčasť celého muzeálneho objektu, podľa podmienok uvedených na webovej stránke Muzeum Kopčany.


.