Stodva strán o tradičnom aj netradičnom, o sviatočnom aj obyčajnom, určite priláka každého Záhoráka aj cezpoľného. Kniha je rozdelená do dvoch častí, ktorých najväčšou zaujímavosťou pre čitateľa je to, že je
písaná v záhoráčtine.

Prvá časť je štylizovaná formou dialógu vnučky so starou mamou. Stará mama, pani Kvapilová, popisuje v jednotlivých kapitolách poľnohospodársku prácu dedinčanov – pracovné zvyky a obyčaje počas celého roka.

Druhú časť tvoria humorné príhody ľudového a výmyselného rozprávača „strýca Jana“. Ako malú ukážku predstavujeme úryvok z príhody „O strýcových pazúroch“: „Otec si nesce dat ostrihat pazúre“ rozpovidali sa. „A keby ste vjedzelil, jaké ich má! Kór na nohách! Na rukách si ich aspoň pri roboce zedere, ale na nohách ich má jak ňejaký orel alebo kaňa. Šak už nejsme najmuačší a keby sa s ním ňeco stauo, co povjedzá ludé, ked ho uvidzá takého neobrídzeného. Ked ste fčil tu, mosíte mi ho pomocit premúvit, aby si ich dau ostrihat.“

Zaujímavý je aj záver knihy. V prípade, že čitateľ nezáhoráckeho pôvodu by mal problém s výrazmi ako napr. „húra“ alebo „špacír“, nápomocný mu bude v závere knihy slovník použitých nárečových výrazov.

Ak sa Vám kniha “O sící a žací, svátkoch aj pátkoch Závodzanú” od pani Terézie Kvapilovej páči, tak jej môžete dať hlas v ankete  „Kniha Záhoria 2010“ , ktorú spoločne organizujú Záhorská knižnica a Záhorská galéria v Senici spolu so Záhorským múzeom v Skalici.

Svoju podporu jej môžete vyjadriť zahlasovaním na http://www.mckmalacky.sk/kniha-zahoria-2011-0 alebo prostredníctvom anketových lístkov, ktoré sa nachádzajú aj na obecnom úrade v Závode.

Oficiálne výsledky ankety „Kniha Záhoria 2010“ sa zverejnia 20. októbra 2011 v Malackách.


.
Toto je čítané

Jáňan Ľuboš Pribila prešiel ako prvý Slovák cestu Via Alpina

V roku 2023 sa Jáňan Ľuboš Pribila zapísal do histórie ako prvý…

BM: Ustekana sobota