foto archív Mareka Burcla

Výstava Umenie v kaštieli

Výstava má edukatívny charakter a sprevádza „návštevníkov čo najširším spektrom foriem súčasného umenia od kresby, grafiky, maľby, fotografie, sochy až po rôzne experimentálne výstupy,“ uvádza sa v bulletine podujatia. Za celým projektom Umenie v kaštieli sú malacký výtvarník Marek Burcl, ktorý pôsobí v ZUŠ v Malackách, a Petra Ševčíková z Bratislavy, pôsobiaca v stupavskej ZUŠ. Obaja sú v projekte lektormi.

Na výstave má zastúpenie 23 výtvarníkov, medzi nimi aj niekoľko Malačanov: okrem Mareka Burcla aj Miroslava Filová (riaditeľka CVČ), Vanda Kráľovičová (MCK), Róbert Makar a Kateřina Makar Václavková (obaja ZUŠ v Malackách a VŠVU v Bratislave).

Výstava a celý edukačný projekt vznikli vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia v rámci programu Umenie pre školy.

foto archív Mareka Burcla

Ďalšie výstavy

Zároveň sa počas letnej sezóny realizuje v zámku aj druhý projekt, za ktorým stoja rovnakí organizátori. Jeho súčasťou je od mája Výstava diel študentov ZUŠ propagujúcich mestský projekt Opeľovači, chystajú sa aj ďalšie výstavy:

  • výstava keramických diel Libuše Čtverákovej v historickom kontexte Malaciek od roku 1945 po súčasnosť,
  • výstava vychádzajúca zo spolurpáce so študentmi Tokijskej univerzity,
  • výstavy profesionálnych výtvarníkov.

Tento projekt finančne podporilo mesto Malacky. 

Oba projekty zastrešuje občianske združenie Malacké pohľady, s ktorými výtvarníci spolupracujú na podobných projektoch tretíkrát. Prvou sériou výstav bol projekt Test_strip (2022) a druhou (ex)pozícia/23 (2023).

Článok bol publikovaný v Malacké Pohľady, autor Martin Macejka


.