Bratislavský závod Volkswagen Slovakia pozastaví na dva týždne výrobu vozidiel. Ide o pravidelnú letnú odstávku, počas ktorej čerpajú tisíce zamestnancov celozávodnú dovolenku. Výroba vozidiel začala postupne vybiehať tento týždeň. Úplne sa zastaví od 15. do 28. júla 2024. Martinský závod pokračuje plynule vo výrobe komponentov aj počas letných prázdnin a zamestnanci si čerpajú dovolenku individuálne.

Počas plánovanej odstávky sú štandardne naplánované aktivity, ktoré podnik realizuje v spolupráci s externými firmami a nie je možné ich uskutočniť počas bežiacej výroby. V nasledujúcich dvoch týždňoch bude v nasadení v priemere približne 1 700 zamestnancov a pracovníkov externých firiem, ktorí sa pustia do vyše 220 aktivít. Budú sa venovať napríklad výmenám a úpravám zariadení, inštalácii nových technológií či prestavbám na výrobných linkách naprieč celým podnikom od lisovne cez karosárne, lakovňu až po montážne haly. Aktivity súvisia s nedávnymi zmenami v produktovom portfóliu, ako je ukončenie výroby malých mestských vozidiel, nábeh nových modelov a pod. Mimo výroby budú prebiehať aj práce v rámci infraštruktúry závodu ako lokálne opravy a sanácie, značenie komunikácií či prestavba benzínovej stanice. Každá plánovaná odstávka zároveň slúži na pravidelnú generálnu údržbu zariadení v celom podniku. 

Režim počas celozávodnej odstávky si vyžaduje tiež nasadenie zamestnancov bezpečnosti závodu a zásobovania energiami, ako aj zamestnancov z finančného a mzdového oddelenia.

Na dovolenku s odmenou aj príspevkom

Pred odchodom na dovolenku vypláca Volkswagen Slovakia zamestnancom 13. plat vo forme dovolenkovej odmeny. Zamestnanci využívajú zákonný príspevok na rekreáciu na Slovensku a podnik im zároveň prispieva nad rámec zákona aj na zahraničné dovolenky, a to do výšky 700 eur v závislosti od počtu členov rodiny, ako i na rehabilitačné pobyty a na detské denné a pobytové tábory na Slovensku aj v zahraničí.


.