Počas horúčav nemusia deti a seniori pociťovať smäd, čo môže viesť k dehydratácii. Niektorí ľudia môžu skĺznuť do vynechania jedla. Čomu sa máme počas vysokých teplôt vyhnúť a čo by sme mali dodržiavať v spojitosti s jedlom a pitným režimom, sme sa pýtali odborníkov z Úradu verejného zdravotníctva SR.

ilustračné foto Envato Elements / atercorv

Každým rokom počúvame, že počas vysokých teplôt je dôležité dodržiavanie pitného režimu. To potvrdzujú viacerí odborníci z Úradu verejného zdravotníctva. Množstvo tekutín, ktoré by mal ale človek prijať, sa líši podľa veku, telesnej aktivity, či zdravotného stavu. V tomto prípade platia jednoduché pravidlá – vyhýbať sa sladeným nápojom a káve. Odporúčaná denná dávka prísunu tekutín je 1,5 až 3 litre, v závislosti od hmotnosti človeka. „Pre deti je na uhasenie smädu najlepšia čistá pitná voda, môžete ju striedať s neperlivými minerálnymi vodami a nesladenými ovocnými či bylinkovými čajmi,“ povedala zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na deti a mládež Jana Hamade.

Ohrozenou skupinou sú aj seniori. „Ich organizmus obsahuje menej tekutín, orgány pracujú pomalšie a nedokážu vylučovať tekutiny spoločne s látkami z metabolizmu. Aj oni často necítia smäd.“ Hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová ďalej dodáva, že starší ľudia by pri výbere minerálnej vody mali venovať zvýšenú pozornosť obsahu sodíka, ktorá by ich zdravotný stav mohla zhoršiť. „Pitie ovocných nápojov (džúsov, nektárov) nie je vhodné pre pomerne vysoký obsah jednoduchých cukrov, čo jednak zvyšuje ich energetickú hodnotu a tiež vylučovanie vody z organizmu.”

Druhou a nemenej dôležitou časťou je strava. Mnoho ľudí pri pobyte na kúpalisku vyhľadá v bufetoch nezdravé jedlá, ktoré obsahujú veľa tuku a oleja. Podľa Tatiany Červeňovej by vyvážená a pestrá strava mala obsahovať celozrnné výrobky, ovocie, zeleninu, nízkotučné mliečne výrobky, ryby, hydinu, zemiaky, či strukoviny. Naopak, úplne by sme sa mali vyhnúť nasýteným tukom a jednoduchým sacharidom.

Pri skladovaní potravín by mali ľudia dodržiavať konkrétne zásady. Zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na hygienu výživy a bezpečnosť potravín Katarína Kromerová hovorí, že dôležité udržiavať čistotu, oddeľovať surové potraviny od hotových jedál. V prípade ohrievaní pokrmov tepelná úprava nad 70 °C zaistí bezpečnú konzumáciu. Nemenej dôležité je podľa nej aj skladovanie potravín pri bezpečnej teplote.

Podľa hlavnej hygieničky SR Tatiany Červeňovej by sme si mali dať pozor aj na zmrzlinu.  „Naši odborní pracovníci preverujú napríklad, či zmrzlina bola alebo nebola kontaminovaná mikroorganizmami, ako sú napríklad koliformné baktérie alebo salmonela, či sa v nej nachádzajú nepovolené farbivá, alebo či v nej bolo prekročené najvyššie prípustné množstvo farbiva.” Okrem toho by sme mali byť obzvlášť obozretní pri konzumácií mäsových výrobkov.


.