Vzhľadom na pretrvávajúce vlhké počasie sme zaznamenali v našich podmienkach pokračovanie v šírení najnebezpečnejšej hubovej choroby jabloní – chrastavitosti jadrovín.

Prípadnú cemickú ochranu v tomto období treba zosúľadiť s čakacou ochrannou dobou použitého fungicídu a skorosťou dozrievania ošetrovaných odrôd. U tolerantných neskorších odrôd doporučujeme použiť kontaktný+ systémový prípravok :
Shavit F 71,5 WP, ktorý má ochrannú dobu 14 dní.

Zároveň pripomíname pestovateľom ovocných drevín pokračovanie v letnom reze, ktorý okrem významu podpory tvorby kvetných pupeňov má nezastupiteľnú funkciu tiež i v mechanickej ochrane proti listovým voškám, výskyt ktorých je zistený na prehustených porastoch broskýň, ale i proti prípadným hniezdam spriadača amerického, alebo hubovým chorobám múčnatke, chrastavitosti a tiež i monilióze u kôstkovín. V auguste sú vhodné podmienky na očkovanie jabloní, broskýň a prevrúbľovanie čerešní.

Z významných hubových ochorení zelenín sa treba zamerať hlavne na pleseň rajčiakov, septóriovú škvrnitosť zeleru a múčnatku mrkvovú. V prípade zásahu volíme prípravky s čo najkratšou ochrannou lehotou.

Začiatkom augusta okrem molíc nalietavajú na kapustovú zeleninu motýle :mora kapustová a mlynárik kapustový, húsenice ktorých spôsobujú pri veľkom výskyte škody holožerom listov. Ak už nestačí mechanický zber húseníc doporučujeme postrek proti čo najmladším štádiám húseníc prípravkami Biobit WP a Dimilin, na neskoršie štádiá sa používa Alfalam 100 EC, Decis EW 50, Karate a Vaztak 10 EC s použitím zmáčadla Silwet L 77.

Pri mínerke pórovej doporučujeme uprednostniť tiež mechanický spôsob ochrany a to pred začiatkom rojenia múch asi od 15. do 20. augusta prikrývaním porastov netkanými textíliami tak, aby textília presahovala hriadku aspoň o 20 cm a bola zaťažená proti odviatiu vetrom. Textília sa môže odstrániť až po pominutí nebezpečenstva náletu mínerky pórovej a to je až koncom septembra.

Pestovatelia viniča ukončujú posledné chemické ošetrenie zamerané na múčnatku, perenospóru a v terajších vlhkých podmienkach i na pleseň sivú.

Ing. Alojz Kunštek, predseda ZO SZZ Sekule


.
Toto je čítané

SHMÚ: V okrese Malacky hrozia pre trvalý dážď povodne

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu (24.4.) od 0:00 do 18:00…

BM: Ustekana sobota