Sťahovanie býva stresujúce a náročné, no nemusíte naň byť sami. Spoľahlivá sťahovacia firma celý proces zjednoduší a ušetrí vám množstvo námahy a starostí.

Vybrať si v záplave rôznych ponúk ale nemusí byť vôbec jednoduché a hrozí, že natrafíte na dobre maskovaných amatérov a celé sťahovanie sa premení na veľmi nepríjemnú skúsenosť, ktorá vás navyše pripraví o peniaze aj energiu. Prinášame vám preto 7 praktických tipov, ako si vybrať sťahovaciu firmu a neurobiť chybu. 

Urobte si online prieskum

Nájsť si v online prostredí profíkov na sťahovanie bytov alebo kancelárií je doslova otázkou pár sekúnd. Neznamená to však, že by ste mali kliknúť na prvý banner či odkaz, ktorý uvidíte. Hľadajte si sťahovacie firmy podľa vašej lokality a spravte si detailný prieskum. Dôkladne si prezrite webové stránky, účty na sociálnych sieťach a zistite, ako sťahovacia služba komunikuje navonok. 

Tiež si zistite, kto za sťahovacou službou stojí a prečítajte si recenzie, podľa ktorých môžete odhadnúť spokojnosť iných klientov. Nezabúdajte však, že nie všetky recenzie musia byť overené a ak ich je málo, ani nemusia dávať relevantný obraz o kvalite konkrétnej firmy. 

Porovnávajte ponuky

Je vhodné vyhradiť si dostatok času a osloviť viacero firiem, s tým, že ich požiadate o cenové ponuky. Čím viac informácií firmám poskytnete, tým budú cenové ponuky presnejšie a relevantnejšie vašim potrebám, najmä ak vás čaká sťahovanie kancelárií alebo iné sťahovanie väčšieho rozsahu. Pri porovnávaní ponúk si dajte pozor, aby ste porovnávali rovnaký rozsah služieb. Ak automaticky siahnete po najlacnejšej ponuke, môže sa stať, že po dodatočnom započítaní rôznych príplatkov v konečnom dôsledku zaplatíte najviac. 

Nepoctivé sťahovacie firmy zvyknú cenu dodatočne „naťahovať“ počas sťahovania. Zaujímajte sa preto o rôzne skryté a dodatočné poplatky, ktoré by sa s ohľadom na okolnosti mohli vyskytnúť a opýtajte sa, či sťahovacia firma cenu naozaj garantuje. 

Zaujímajte sa o výbavu aj vozový park

Sťahovanie nie je len o preprave vecí z jedného miesta na druhé. Je aj o manipulácii s vecami, ku ktorým máte blízky vzťah a vpustení cudzích ľudí do vášho obydlia. O serióznosti sťahovacej firmy napovedá aj kvalita výbavy, stav pracovného oblečenia a tiež starostlivosť o vozový park. Skrátka, asi sa nebudete s kľudným svedomím pozerať, ako všetky vaše veci nakladá partička mužov v roztrhaných montérkach do vŕzgajúcej dodávky, ktorá má svoje najlepšie časy už dávno za sebou.

Popýtajte sa vo svojom okolí

Na kvalitné sťahovanie stále môžete dostať aj osobné odporúčanie. Opýtajte sa preto priateľov, rodiny a kolegov na ich skúsenosti so sťahovaním. Osobné odporúčania sú relevantné, najmä ak ide o blízkych ľudí, ktorí mali pri sťahovaní podobné požiadavky ako práve teraz vy.

Poistenie nesmie chýbať

Skôr ako sa definitívne rozhodnete, presvedčte sa či má sťahovacia firma uzavreté poistenie zodpovednosti za škody. Platí, že aj majster tesár sa niekedy utne, a preto je dobré, ak akéhokoľvek poškodenie majetku vzniknuté počas sťahovania bude kryť poistenie so zárukou adekvátnej kompenzácie v prípade škody. Prečítajte si podmienky poistného krytia a zistite výšku poistnej sumy.

Zoznámte sa s doplnkovými službami

Veľa sťahovacích firiem ponúka rôzne doplnkové služby, ktoré môžu v konečnom dôsledku rozhodnúť. Využiť môžete napríklad balenie a vybaľovanie vecí, demontáž a montáž nábytku, uskladnenie vecí, upratovanie, alebo aj špecializované sťahovanie domácich miláčikov. Pri výbere preto zvážte, aké doplnkové služby vám dávajú zmysel a najmä, aká je výška príplatkov.

Vyberajte v dostatočnom predstihu

Sťahovanie je náročný proces, preto si vyberanie sťahovacej firmy nenechávajte na poslednú chvíľu. Už pár týždňov vopred by ste mali vedieť, kto vás presťahuje. Niektoré termíny počas roka sú mimoriadne žiadané a ak nechcete v tomto smere robiť kompromisy, oplatí sa rozmýšľať vopred. V zásade platí jednoduché pravidlo – nevyberať si sťahovaciu firmu v zhone a na poslednú chvíľu. 

Čo dodať na záver? Snáď iba v krátkosti skonštatovať, že sťahovanie dnes môže byť úplne bez stresu a starostí, čo vám ale zabezpečí len kvalitná a zodpovedná sťahovacia firma.


.