Tohto roku švajčiarske olympijské mesto Lausanne hostilo 19200 účastníkov z 55 krajín sveta už na 14. ročníku Svetovej gymnaestrády.

Celosvetová gymnaestráda je najprestížnejšia nesúťaživá športová udalosť, na ktorej sa prezentujú skúsenosti najvyššej kvality a hlavne originalita toho najnovšieho trendu nielen v gymnastike.

Bola to ozaj celosvetová akcia, pretože počas 7 júlových dní a spolu viac ako 600 hodín tanečných prezentácií a vystúpení, mesto žilo pohybom, hudbou, tancom, tradíciami a neskutočne fantastickou atmosférou. Hovorí sa, že iný kraj, iný mrav. Ale napriek stretnutiu toľkých zúčastnených z 5 kontinentov, a spomedzi zvučných slovenských miest ako Bratislava, Košice, Prievidza, Spišská Nová Ves, sa Holíč v zastúpení členiek združenia TJ Sokol nenechal zahanbiť.

Svoju kultúru, športové odhodlanie a zmysel pre detail predviedli gymnasti i tanečníci aj na Olympijskom štadióne de la Pontaise, na výstavisku Beaulieu, v Športovom centre Malley a v Centre zábavy Bellerive. Lausanne je v súčasnosti svetovým centrom viac ako 50 medzinárodných športových organizácií a federácií. Chce sa maximálne angažovať do rôznych aktivít: redukovať enviromentálny dopad, usiluje sa o rozvoj sociálnych kontaktov a chce integrovať udalosti do lokálnej ekonómie.

Každá krajina, každá skupina vydala zo seba to najlepšie: dokonalé prevedenia akrobatických prvkov, či už na hrazde, alebo na kruhoch, trampolínach, alebo gymnastické vystúpenia so stuhami, švihadlami, kuželkami, dáždnikmi, loptami…

Slovensko sa reprezentovalo hromadnou skladbou Let‘s go Slovakia v podaní cvičencov zo Sokola. Na vzdelávacom fóre, workshope sa predstavila so zumbou Ingrid Papánková zo Sokola Holíč. Bola zároveň aj hlavnou choreografkou 15 minútového bloku Slovenska, v ktorom vystúpili aj členky holíčskeho sokola so skladbou Dance satisfaction.

Toto skvelé stretnutie a možnosť prezentovanie našej malej krajiny a mestečka podporilo aj Mesto Holíč. Veľmi pekne ďakujeme za prejavenú dôveru a veríme, že sme nesklamali. Svedčia o tom ďalšie pozvania ako: účasť na akcii „GYM for LIFE“, ktorá sa bude konať v roku 2013 v Kapskom meste alebo pozvanie na 15. ročník Svetovej gymnaestrády, ktoré sa presunie v roku 2015 do fínskeho mestečka Helsinki. Poďakovanie patrí aj celej slovenskej výprave za vzornú reprezentáciu Slovenskej gymnastickej federácie, ale aj Slovenskej republiky.

Bibiana Surová


.

BM: Ustekana sobota