Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na najbližšie dni pre okresy Senica, Skalica a Malacky viaceré výstrahy pred dažďom, vetrom a povodňou z trvalého dažďa.

foto archív

Od štvrtka (12.9.) 6:00 do pondelka (16.9.) 18:00 platí v okresoch Skalica, Senica i Malacky druhý stupeň výstrahy pre trvalý dážď. Meteorológovia miestami očakávajú výskyt dažďa s úhrnom zrážok 120 – 180 mm. Platí druhý stupeň výstrahy.

Tento úhrn zrážok predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Od piatka (13.9.) 9:00 do soboty (14.9.) 0:00 platí v okresoch Skalica, Senica i Malacky prvý stupeň výstrahy pre silný vietor. Meteorológovia miestami očakávajú výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h).

Priemerná rýchlosť vetra dosiahne miestami 12 až 15 m/s (45 až 55 km/h). Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Od soboty (14.9.) do stredy (18.9.) platí v okresoch Skalica, Senica i Malacky druhý stupeň výstrahy pre povodeň z trvalého dažďa.

Vzhľadom na predpokladané zrážky v českom povodí Moravy očakávajú meteorológovia na jej slovenskom úseku a jej prítokoch výrazný vzostup vodných hladín s prekročením stupňa povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo vodných tokov.

Zdroj: SHMÚ


.