Zaplavené ulice, záhrady a domy. Slovensko zasiahli povodne, z ktorých sa ešte doteraz spamätáva. Problémom sú aj zarastené vodné toky. Škody sú podľa ministerstva životného prostredia v desiatkach miliónoch eur.

Rieka Teplica, zdroj: mesto Senica

„V súvislosti s povodňami v dňoch 13. až 18. septembra zasahovalo 960 príslušníkov HaZZ,“ povedal pre Záhorí.sk hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann. Okrem profesionálov to boli aj ďalšie stovky dobrovoľných hasičov.

Pomôže štát

„Škody na celom Slovensku sa pohybujú podľa odhadov okolo 20 miliónov eur,“ uviedol rezort životného prostredia. Toto číslo však nemusí byť konečné. Podľa ministerstva ale pomohlo zmierniť povodne vodné dielo v Gabčíkove. „Na povodni zarábame na vodnej elektrárni v priemere 1,3 milióna eur denne. Na porovnanie, na predošlej jarnej vlne sme zarobili približne 36 miliónov eur.“

Naďalej v mnohých postihnutých obciach prebieha v rámci povodňových záchranných prác odpratávanie nánosov a trosiek,“ hovorí Matej Neumann z rezortu vnútra. Zložky ministerstva podľa jeho slov poskytujú samosprávam aj občanom potrebnú súčinnosť.

Podľa Neumanna môžu zasiahnuté obce a mestá požiadať o preplatenie vynaložených výdavkov na úlohy a opatrenia civilnej ochrany – núdzové ubytovanie alebo zásobovanie. „Ak boli naplnené dve zákonné podmienky podľa čoho bolo možné vyhlásiť mimoriadnu situáciu v súvislosti s povodňovou situáciou, tak tieto vynaložené výdavky môžu byť refundované,“ dodáva rezort vnútra, ktorý poskytuje pomoc aj sociálne slabým a ohrozeným skupinám prostredníctvom jednorazovej finančnej výpomoci.

Finančnú pomoc realizuje aj rezort práce tým, ktorí boli vodným živlom zasiahnutí. „Každej jednej domácnosti, ktorá si o to požiada, poskytneme finančný príspevok v maximálnej výške 1500 eur. A v prípade, že to nebude stačiť, môžeme tento príspevok poskytnúť aj opakovane,“ uvádza ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.

Problémom sú zarastené toky

Zmierniť následky povodňovej vlny mohli rieky a potoky, tie sú však často zanedbané. „Zarastené vodné toky spôsobujú spomalenie odtoku a zachytávanie rôznych plávajúcich predmetov,“ hovorí hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák. Spôsobiť to môže upchatie prietoku a vyliatie vody z koryta.

Údržba tokov sa vykonáva podľa Plánu opráv a údržieb na príslušný kalendárny rok. „Jednotlivé plánované akcie sú zaraďované do plánu podľa poradia naliehavosti ako aj v závislosti od disponibilných finančných prostriedkov.“ Podľa Bocáka ich v posledných rokoch nemali dostatok.

Po poklese hladín potokov a riek hovorili starostovia a primátori o potrebe rekonštrukcii hrádzí, regulácií tokov, či navýšenia ochrany. „Situáciu po povodni budú pracovníci SVP monitorovať a na základe uvedeného sa navrhnú opatrenie na zmiernenie následkov povodní.“ Tou môže byť oprava a údržba poškodených úsekov tokov, hrádzí ale aj opatrenia investičného charakteru: „Úpravy vodných tokov, výstavba ochranných hrádzi vodných tokov, prípadne suchých poldrov, ak sú v teréne vhodné lokality,“ dodáva Marián Bocák.

Problémom na Záhorí bolo aj pretrhnutie hrádze pri Jakubove, o ktorej hovoril aj primátor Malaciek Juraj Říha. Podľa hovorcu SVP Mariána Bocáka sú ochranné hrádze vodných tokov dimenzované na prietok Q100 s rezervou 0,5 metra. „Na základe dosiahnutých vysokých úhrnov zrážok je predpoklad, že v ohrádzovaných korytách vodných tokov boli dosiahnuté a prekročené prietoky Q100, preto je nevyhnutné vykonať zhodnotenie prietokov a následne navrhnúť opatrenia,“ dodáva Bocák.


.