Suché leto a takmer žiadne komáre. Nedávne záplavy však vytvorili vhodné podmienky pre ich liahnutie. Najväčšie problémy robia v nive rieky Morava. Účinným prostriedkom v boji je larvicíd BTI. Odborníci ubezpečujú, že nám väčšie riziko nehrozí.

Zdroj: Teraz.sk

Vysoké hladiny riek, ktoré sa na mnohých miestach na Záhorí vyliali zo svojich korýt vytvorili väčšiu šancu na liahnutie záplavových komárov. Či sú nebezpečné a ako s nimi bojovať sme sa v minulosti pýtali ekológa Tomáša Derku z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského, ktorý nám poskytol ďalšie informácie.

Sezóna záplavových komárov

„Povodňové komáre rodu Aedes spôsobujú takzvané komárie kalamity, ktoré nám robia najväčšie problémy v nive Moravy,“ povedal v júni pre Záhorí.sk Tomáš Derka. Samičky týchto komárov kladú vajíčka do blata na miestach, kde je občasne voda, najmä po povodniach. „Najúčinnejšou obranou je použitie larvicídu s BTI, ktorý larvy účinne hubí a pritom neubližuje iným organizmom, ktoré žijú vo vode spolu s larvami komárov.“ 

Dôležitý je podľa odborníkov včasný zákrok, pretože eliminovať sa dajú len ako larvy. „Po vyletení už iba neselektívnymi insekticídmi (postrekmi). Vplyvy na životné prostredie sú veľmi negatívne,“ dodáva Tomáš Derka. Väčšie riziko podľa neho nepredstavujú, jediným problémom je ich vysoký počet.

„Z medicínskeho hľadiska ich nepovažujeme za významné prenášače,“ povedala pre TASR Viktória Čabanová z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Starosta Vysokej pri Morave Andrej Dvoran pre Záhorí.sk povedal, že situácia s komármi je zatiaľ pokojná. Podľa jeho slov je však lariev veľa a pri prípadnom oteplení sa stav môže zhoršiť.

Desiatky kilometrov ďaleko

Životnosť záplavových komárov je niekoľko týždňov a zaletieť môžu až desiatky kilometrov. Problém tak môžu spôsobiť nielen na Záhorí, ale aj v Bratislave či v pohraničných oblastiach.

„Potrápia aj okolie zaplavených častí. Do časti miest sa však stále nie je možné dostať, čo zhoršuje monitoring, ale aj prípadné zásahy. Preto sa treba pripraviť, že počet komárov bude vysoký,“ uviedla pre TASR Viktória Čabanová z Biomedicínskeho centra SAV.

Tohtoročné leto bolo na komáre skôr skúpe. Objavili sa len na začiatku leta a teraz koncom septembra. Dôvodom bolo dlhotrvajúce sucho, ktoré ukončili až nedávne intenzívne dažde.

Ekológ Tomáš Derka z Univerzity Komenského ďalej hovorí, že pri záplavových komároch pomáha aj sprietočňovanie riečnych ramien. „V tečúcej vode sa komáre nerozmnožujú.“

Situáciu s komármi rieši aj hlavné mesto. „Kvôli rozsahu záplav sa výskytu komárov v nasledujúcich týždňoch nevyhneme. Veľké plochy sú zaplavené aj v oblastiach s najvyšším piatym stupňom ochrany prírody alebo v okolí chránených zdrojov pitnej vody, kde nie je povolené používať žiadne prípravky,“ uviedol na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo.


.