V dňoch 4. až 8. septembra sa členovia Folklórneho súboru Skaličan zúčastnili Medzinárodného folklórneho festivalu „Od Celja do Žalca“ v Slovinsku. Ako napovedá
už názov festivalu, koná sa v týchto dvoch slovinských mestách a ich okolí, v obciach Tabor, Vransko.

Skalickí folkloristi absolvovali dovedna 8 vystúpení, doobedné pre školskú mládež, v podvečernom čase na námestiach týchto krásnych historických miest pre širokú verejnosť. Organizátori festivalu pripravili pre Skaličanov vo vzácnom voľnom čase návštevu unikátnej Pekelnej jaskyne (Jama Pekel) s najvyšším podzemným vodopádom v krajine v Ponikvanskom krase a najväčšieho slovinského hradu nad mestom Celje s názvom Starý hrad.

Odvážnejší členovia súboru absolvovali tiež zaujímavé adrenalínové paintballové doobedie. Posledný deň pobytu sa členovia Skaličanu presunuli do jedného z najstarších slovinských miest Kamnik, kde sa zúčastnili miestneho festivalu a impozantného sprievodu folklórnych súborov po meste s tisíckami nadšených návštevníkov. Počas celého pobytu sprevádzal Skaličanov folklorista Mitja Ocvirk, ktorý bol zároveň aj umeleckým riaditeľom festivalu „Od Celja do Žalca“.

Od organizačného výboru festivalu a riaditeľa Zdenka Štrucla dostal Folklórny súbor Skaličan podľa hodnotiacich kritérií súvisiacich s CIOFF (Medzinárodná rada organizátorov festivalov folklóru a tradičného umenia) najvyššie možné odporúčanie pre ďalšie festivaly.

Zájazd z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Peter Michalovič, riaditeľ FS Skaličan


.