3. ročník charitatívneho behu Skalická osmička, ktorý sa koná už v nedeľu, 6. októbra, je zameraný na podporu dvoch malých bojovníkov – Tobiasa, ktorý trpí autizmom, a Bruna, bojujúceho so spinálnou svalovou atrofiou. Výťažok zo štartovného je určený na ich finančne náročnú liečbu a potrebné rehabilitácie.

foto Skalická osmička 2023

„Obidvaja chlapci bojujú s vážnymi diagnózami a každý deň prekonávajú prekážky, ktoré pre nás, zdravých ľudí, môžu byť nepredstaviteľné. Tobiasko a Bruno si zaslúžia šancu na lepší život a my im ju môžeme dať. Svojou účasťou na charitatívnom behu každý bežec, či chodec prispeje na ich rehabilitácie a liečbu. Spolu môžeme urobiť veľký rozdiel v ich životoch,“ uviedla predsedníčka správnej rady Nadácie AGEL Mgr. Iveta Chreneková.   

Šesťročný Tobiasko sa narodil ako zdravé dieťatko. Okolo ôsmeho mesiaca však prestal robiť všetko, čo sa dovtedy naučil. Po kolotoči vyšetrení mu bol diagnostikovaný autizmus. Stále je plienkovaný a dodnes má mixovanú stravu, aj keď konečne skúša hrýzť, čo by jeho rodičia radi podchytili orofaciálnou stimuláciou, aby sa to zlepšovalo. Ako väčšina autistov, aj Tobi chodí takmer stále po špičkách, čo spôsobuje skracovanie šliach. V júli minulého roku mu, žiaľ, pribudla epilepsia. Našťastie, liečbu sa podarilo dobre nastaviť. Tobiasko však potrebuje množstvo terapií, ktoré nie sú hradené zo zdravotného poistenia. Výťažok z behu by preto jeho rodičia radi použili práve na intenzívne rehabilitácie. 

Šesťročný Bruno je veľmi múdry, inteligentný, šikovný chlapec, ktorý „iba“  nechodí, neposadí sa sám, neplazí, nelozí, nestojí – bojuje s diagnózou Spinálna svalová atrofia – SMA II. typ. V januári 2024 absolvoval operáciu bedrových kĺbov. Keďže celý mesiac po zákroku boli nohy v sadre, svaly na nich atrofovali. Bruno preto musí každý mesiac absolvovať rehabilitačný pobyt, aby naspäť získal svalovú hmotu, ktorú stratil. Potrebuje tiež mnoho pomôcok ako sú ortézy na nohy, nový korzet, ktorý mu budú vyrábať v zahraničí a cielené špeciálne rehabilitácie s dôrazom na správnu vertikalizáciu vo zvýšenom počte. Jeho rodičia sa snažia zabezpečiť mu všetko pre skvalitnenie života, čo je však finančne náročné. Vďaka výťažku zo štartovného to budú mať aspoň o niečo ľahšie.

Na Skalickú osmičku, ktorá sa pobeží 6. októbra 2024 o 10.30 hod. v Skalici sa môžu prihlásiť dospelí aj deti, bežci aj nebežci, pre ktorých je určená samostatná kategória NORDIC WALKING a chodci. Štartovné je dobrovoľné, minimálne však vo výške 10 EUR. V deň charitatívneho behu bude minimálne štartovné vo výške 25 EUR. Deti, ktoré sa zúčastnia detského behu, štartovné nehradia. Stačí keď ich rodičia iba zaregistrujú.


.