Trnavský samosprávny kraj (TTSK) sa aktívne zúčastnil na Európskom týždni regiónov a miest v Bruseli. Podujatie bolo spojené s plenárnym zasadnutím Európskeho výboru regiónov a tiež s 20. výročím najväčšieho rozšírenia Európskej únie. TASR o tom informovali z odboru komunikácie TTSK.

foto TTSK

Zastúpenie Trnavského kraja v Bruseli organizovalo v rámci Európskeho týždňa regiónov a miest diskusie na viaceré témy. “Na európskom fóre sme opäť prezentovali svoje postoje a nápady, vďaka čomu náš hlas počuť aj v zahraničí. Témou boli demografické trendy, ktorým regióny čelia a ktorých vplyvy vytvárajú čoraz väčší tlak na riešenie problémov na lokálnej a regionálnej úrovni,” priblížil predseda TTSK Jozef Viskupič.

Diskutovalo sa aj o rozvoji talentov v automobilovom priemysle, ktorý je charakteristický pre Trnavský kraj. “Našim európskym partnerom sme s hrdosťou odprezentovali úspešne zrealizované projekty spolufinancované z eurofondov. Všetkým sa opäť potvrdilo, že ich čerpanie má veľký zmysel pre rozvoj regiónov,” doplnil.

Predseda Európskeho výboru regiónov Vasco Alves Cordeiro hostil národné delegácie desiatich členských krajín EÚ, ktoré pristúpili do Únie v roku 2004. “Počas podujatia boli prezentované úspešné regionálne projekty z oblasti cestnej a cyklistickej infraštruktúry, kultúry, sociálnej starostlivosti a školstva, na ktoré Trnavský kraj čerpal nenávratné finančné príspevky z európskych zdrojov počas uplynulých programových období,” priblížili z TTSK.

Na 162. plenárnom zasadnutí Európskeho výboru regiónov zastupoval Trnavský kraj podpredseda TTSK József Berényi. Výbor prijal uznesenie o stave regiónov a miest a vyzval Európsku komisiu na zvýšenie energetickej nezávislosti EÚ, dobudovanie európskej zdravotnej únie a zvýšenie investícií do zelenej a digitálnej transformácie v kontexte potrieb trhu práce.


.