Polícia v Trnavskom kraji zaznamenala v letných mesiacoch pokles v počte dopravných nehôd o 53, v porovnaní s minulým rokom. Na cestách kraja zomrelo rovnako ako vlani, 8 osôb, o 9 ľudí menej sa zranilo ťažko a počet ľahko zranených klesol o 15. Polícia prijala množstvo opatrení a vykonala rôzne dopravno-bezpečnostnostné akcie, aby vývoj v dopravnej nehodovosti naberal tento smer.
Po skončení letnej turistickej sezóny prichádza pre motoristov ďalšie špecifické obdobie. Jesenná motoristická sezóna sa vyznačuje zmenou počasia – častejšie mrholenie, hmly, sychravé počasie a krátkymi dňami. Polícia by chcela motoristov na tieto špecifiká upozorniť, aby sme spoločne túto sezónu zvládli s čo najnižším počtom nehôd. Najväčším nepriateľom motoristov v jesennom období je nepochybne hmla. Počas hmly dochádza k oveľa závažnejším nehodám a to ako v počte účastníkov, tak aj v počte usmrtených a zranených osôb. Nie je totiž výnimkou, keď sa za hmly na nehode podieľajú dve a viac vozidiel. Polícia preto s cieľom zamedziť a predchádzať dopravným nehodám odporúča vodičom počas zníženej viditeľnosti zásadne znížiť rýchlosť jazdy, orientovať sa podľa stredových čiar na vozovke alebo smerových stĺpikov pri ceste. K bezpečnej jazde v hmle prispievajú predné a zadné hmlové svetlá. Hmlové svetlá smie vodič použiť len za hmly, dažďa alebo sneženia. Vodiči by v takomto období mali predĺžiť vzdialenosť medzi vlastným vozidlom a vozidlom jazdiacim vpredu, aby mohli včas znížiť rýchlosť jazdy, prípadne zastaviť vozidlo, ak by si to vyžadovala situácia v cestnej premávke.
V jesennom období, keď je v ranných hodinách dlhšie znížená viditeľnosť a večer sa skôr stmieva, dochádza častejšie ku kolíziám vodičov motorových vozidiel s cyklistami a chodcami. Počas tohto ročného obdobia si treba uvedomiť, že vidieť a byť videný je životne dôležité nielen pre vodičov, ale najmä pre chodcov a cyklistov, ktorí pri nehode na to doplácajú svojím zdravím a neraz i životmi. Je to každoročne opakujúci sa trend, že počas jesenných mesiacov je zvýšený počet dopravných nehôd s účasťou chodcov, z dôvodu zníženia viditeľnosti a bohužiaľ aj častým výskytom chodca na cestnej komunikácii pod vplyvom alkoholických nápojov. Preto odporúčame okrem primeranej opatrnosti aj výber vhodného oblečenia tak, aby nás bolo vidieť aj za zníženej viditeľnosti. Niekedy stačí len oblečenie s reflexnými prvkami, alebo si oblečenie označiť reflexnými páskami. Čo sa týka cyklistov, policajné skúsenosti hovoria, že aj napriek ich povinnosti zo zákona byť osvetlený a mať na sebe reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev, mnohokrát jazdia na neosvetlenom bicykli bez reflexných doplnkov, taktiež jazdia po nesprávnej strane vozovky a výnimočná nie je jazda ani v skupinkách vedľa seba alebo aj jazda pod vplyvom alkoholických nápojov. Cyklisti, ktorí jazdia po cestných komunikáciách, by nemali preceňovať svoje schopnosti a zručnosti, mali by zvážiť riziká, ktoré im hrozia od okoloidúcich motorových vozidiel.
Medzi ďalšie nástrahy jesene pre vodičov patrí aj zver. Od vodičov sa v tomto období vyžaduje väčšia predvídateľnosť, nakoľko zver sa pri cestách spravidla objavuje v ranných hodinách a v dôsledku skracujúcich sa dní čoraz častejšie v poobedňajších hodinách v čase dopravných špičiek. Ak sa už zviera dostane na vozovku, polícia neodporúča vodičom, aby sa pokúšali zvieratám vyhnúť vo vysokých rýchlostiach, nakoľko následky šmyku môžu byť oveľa väčšie ako zrážka so zvieraťom, to platí najmä pri jazde po diaľnici.
V neposlednom rade treba dávať pozor na jesenné poľnohospodárske práce (zvoz cukrovej repy a pod.), kde možno očakávať znečistenie vozovky od blata, treba si dávať pozor aj na opadané lístie na ceste, hrozí nebezpečenstvo šmyku.
Vodičom odporúčame v jesennom období pred jazdou si skontrolovať stav stieračov, ostrekovačov a na povinnosť včas prezuť vozidlá na zimné pneumatiky.
Nástrahy jesenného obdobia na cestných komunikáciách možno účinne znížiť, preto polícia vyzýva všetkých účastníkov cestnej premávky na dodržiavanie troch základných pravidiel:

  • správať sa na cestách disciplinovane, zodpovedne a ohľaduplne,
  • dodržiavať zásadu vidieť a byť videný,
  • nepreceňovať svoje schopnosti.

Martina Kredatusová


.
Toto je čítané

Vo Veľkých Levároch vysadili štyridsať divých trniek

V piatok (12.4.) vysadili členovia Poľovníckeho združenia vo veľkolevárskom chotári v lokalite…

BM: Ustekana sobota