Minulý týždeň sa zúčastnili 3 slovenské školy (Banská Bystrica, Borský Mikuláš, Nižná) úvodného stretnutia medzinárodnej školskej iniciatívy, zameranej na životné prostredie „Európske školy pre živú planétu”.

Úvodné stretnutie, organizované WWF a Nadáciou ERSTE, sa konalo v Rakúsku. 33 žiakov a učiteľov zo Slovenskej republiky a 8 ďalších európskych krajín sa zišlo na týždeň trvajúcej akadémii, juhovýchodne od Viedne. Do konca školského roka budú triedy realizovať jednotlivé projekty na ochranu prírody, zamerané na témy „Ekologická stopa” a „Dunaj”. Najlepšie projekty budú nominované na záverečné podujatie v Rumunsku v júni 2012. Víťazov čaká týždenný tábor v prírode v Rumunsku. „Už štvrtý rok v poradí spája táto iniciatíva žiakov a učiteľov z rôznych krajín a kultúr, ktorí milujú prírodu”, povedala Barbara Tauscher, líderka environmentálneho vzdelávacieho programu WWF v Rakúsku. „Sme zvedaví, aké skvelé aktivity sa budú realizovať v priebehu tohtoročného kola.”

33 tímov, zložených zo žiakov a učiteľov z Bulharska, Chorvátska, Maďarska, Moldavska, Srbska, Slovenska, Slovinska a Ukrajiny sa zúčastnilo týždeň trvajúcej akadémie, ktorá sa konala v meste Illmitz, v regióne Seewinkel v Rakúsku. Prostredníctvom workshopov a outdoorových aktivít predstavili ekologickí pedagógovia z WWF a rôzni experti na ochranu prírody, žiakom vo veku 12 – 17 rokov a ich triednym učiteľom, témy projektu: „Dunaj – európske záchranné lano” a „Ekologická stopa – efekty globálnej spotreby”.

„Hlavným cieľom akadémie bolo „Aktívne občianstvo”, zdôraznila Tauscherová. „Chceme študentom ukázať možnosti, ako byť aktívni, ako vyjadriť svoj názor na verejnosti a ako motivovať iných k aktivite.” Učitelia podporujú svojich žiakov iba ako projektoví kouči. Myšlienka projektu a jeho realizácia je úplne na kreativite žiakov. Za posledné tri školské roky vznikli skvelé aktivity ako napríklad dni aktívnej recyklácie v spolupráci s obcami, výstavy, divadelné hry a kampane „žiaci učia žiakov”.

Vývoj projektov ochrany prírody môže verejnosť sledovať na interaktívnej web stránke http://schools.foralivingplanet.eu.

Tam si triedy budú viesť denníky, uverejňovať fotografie a videá o svojich projektoch a vymieňať si skúsenosti. Žiaci, učitelia a každý, kto navštívi túto web stránku, môžu komentovať ktorúkoľvek aktivitu projektu.

„Nadácia ERSTE sa podieľa na iniciatíve „Európske školy pre živú planétu”, aby obohatila naše medzinárodné vzdelávacie projekty dôležitým environmentálnym rozmerom,” uviedol Boris Marte, člen Správnej rady Nadácie ERSTE. „Podpora vzdelávania je pre budúcnosť Európy dôležitá. Vďaka tomu, že citlivosť pre ekologické témy je súčasťou medzinárodného projektu, získavajú študenti, ale aj ich učitelia skúsenosť, na ktorej môžu v budúcnosti stavať.“

Školská iniciatíva zameraná na životné prostredie “Európske školy pre živú planétu” sa prvýkrát konala počas školského roka 2008/2009. Odvtedy sa do nej zapojilo 85 tried z jedenástich európskych krajín a približne 2.000 žiakov vo veku 12 – 17 rokov už zrealizovalo svoje ekologické projekty.

Viera Králiková


.