Kým minulý týždeň tretí opatrným výkonom 17:04 min, tento víkend už jasný víťaz, keď o minútu deklasoval všetkých svojich súperov časom 16:39 min. Reč je o Jurajovi Moravčíkovi, bežcovi AC Malacky, ktorý žije a súťaží v Anglicku. Spomínané časy pochádzajú z päťkilometrových pretekov, ktoré sa každú sobotu konajú v Poole Parku v meste Poole.

Sobota 12. novembra priniesla na juh Veľkej Británie nádherné slnečné počasie a prijateľné teploty. Na štart behu, ktorý je najmä o prekonávaní vlastných osobných rekordov, sa postavilo 182 pretekárov. Oproti minulému týždňu však chýbali kvalitnejší bežci, čo je trochu škoda, keďže Moravčík by sa mohol s niektorým z nich „vytiahnuť“ k ešte lepšiemu času. Takto zaznamenal suverénne víťazstvo, keď mu v cieli namerali 16:39 min a druhému v poradí Davidovi Jonesovi až 17:39.

„Počasie vyšlo optimálne. Napriek tomu, že v robote je teraz pred vianočnými sviatkami ,divo‘, cítim že mám ešte kopec síl a môžem pomýšľať na lepšie časy. Tieto preteky sú testovacie, skúšam, čo si môžem dovoliť a zatiaľ rozbieham preteky v opatrnejšom tempe. Budúci týždeň však chcem ísť už určite pod hranicu 16:30 min,“ mieni Juraj, ktorého v Anglicku všetci poznajú ako Giorgia. Kvalitatívne najlepší výkon dňa však dosiahla zrejme najrýchlejšia žena Emma Dewsová, ktorá dobehla do cieľa v celkovom poradí tretia (!) vo veľmi kvalitnom čase 18:05 min. Pre porovnanie – na Slovensku sú len dve ženy, ktoré v priebehu sezóny zaznamenali na dráhe lepšie časy – Janka Zatlúkalová a Katarína Berešová. Emma je amatérska bežkyňa reprezentujúca farby Littledown Harriers a možno ani netuší, že by na Slovensku patrila k najlepším vytrvalkyniam.

Juraj Moravčík bude mať budúci víkend na výber. Buď pôjde v sobotu 19. novembra opäť pokúšať päťkilometrovú trať do Poole Parku alebo si v nedeľu trúfne na desaťmíľový beh v blízkom mestečku Wimborne (vyše 16 km). Závisí samozrejme aj od toho, ako si dokáže spraviť voľno v zamestnaní.

–TK AC–


.
Toto je čítané

Zámok v Malackách sa pripravuje na letnú sezónu

Zámok v Malackách alebo Malacký kaštieľ bude od 1. mája do konca…

3D filamenty 2023