Tretí konsolidačný balík z dielne ministra financií má 22 opatrení. Ušetriť majú štátu 2,7 miliardy eur. S ohlásenými zmenami nesúhlasí SPPK. Tá žiada zásadné prepracovanie navrhovaných opatrení. Prísť môže nakoniec aj k ďalšiemu zdražovaniu.

Ilustračný obrázok (zdroj: SPPK)

„Zastávame názor, že pred prijatím ďalších opatrení je v prvom rade nevyhnutné vypracovať podrobné vyhodnotenie predchádzajúcich konsolidačných opatrení, ktoré by poukázalo na dopad prijatých opatrení na verejné financie,“ uviedla SPPK.

Šetrenie zasiahne celý sektor

Podľa hovorkyne Jany Holéciovej predložený návrh neobsahuje analýzu rizika pre potenciálne neúspešné opatrenia ani analýzu dopadov na celkovú ekonomiku Slovenska v strednodobom horizonte.

„Chýba odpočet výsledkov predchádzajúcich konsolidácií, pretože navrhovaná 3. konsolidácia je pripravená v podstatne vyššej výške, ako sa očakávalo,“ pokračuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.

Šetrenie sa dotkne všetkých. Najviac však zasiahne zamestnávateľov, živnostníkov, SZČO, zamestnancov, ako aj spotrebiteľov. Naopak, opatrenia za vyše 2,7 miliardy eur sa ústavných činiteľov dotknú len minimálne.

Podľa SPPK sa poľnohospodárov najviac dotkne vyplácanie náhrady mzdy zamestnávateľom pri práceneschopnosti, nová výška daňovej licencie pre firmy so zdaniteľným príjmom nad 5 miliónov eur, ako aj zavedenie QR platieb.

„Napríklad zvýšenie DPH na cukor a soľ môže priniesť skončenie produkcie niektorých druhov potravín, respektíve skrachovanie niektorých výrobných odvetví,“ varuje Komora.

Minister financií Ladislav Kamenický pri predstavovaní tretieho konsolidačného balíka (zdroj: TASR / Martin Baumann)

Príde ďalšie zdražovanie

Problém predstavuje podľa predsedu SPPK Andreja Gajdoša aj budúcoročná výška minimálnej mzdy, ktorá vzrastie o 12 percent na 915 eur. „Z doteraz zverejnených informácií sa zdá, že potravinári nedostanú žiadnu podporu na kompenzáciu zvýšených nákladov spôsobených konsolidačnými opatreniami a historicky najvyšší navýšením minimálnej mzdy.“

Poľnohospodárska komora preto hovorí o premietnutí zvýšených nákladov prvovýrobcov a spracovateľov do odbytových cien. „V konečnom dôsledku to spôsobí ďalšie zdražovanie potravín a oslabenie konkurencieschopnosti,“ pokračuje Gajdoš.

Jedným z navrhovaných riešení môže byť podľa poľnohospodárov zmrazenie základu pre výpočet príplatkov za sviatok, víkend a noc na úrovni roku 2025.

Zdražovanie podľa Jany Holéciovej spôsobí zníženú kúpyschopnosť obyvateľstva, čo môže viesť až k zníženiu potravinovej sebestačnosti Slovenska.

„Zastávame názor, že je potrebné znížiť odvodové zaťaženie zamestnávateľov pôsobiacich v agropotravinárstve, nakoľko znižuje ich konkurencieschopnosť, znižuje dynamiku technologickej inovácie a v neposlednom rade spomaľuje aj rast platov zamestnancov,“ podotkla SPPK.

Komora preto žiada zásadné prepracovanie navrhovaných opatrení v rámci budúcoročnej konsolidácie. „Vypustiť opatrenia zaťažujúce agropotravinársky sektor a zamerať sa na zvýšenie príjmov štátu z iných zdrojov,“ dodala.

Ilustračný obrázok (zdroj: TASR / Svätopluk Písecký)

Google News
Nájdete nás aj na Google NEWS
Kliknite na Sledovať a nepremeškáte žiadne novinky.