Studnička pri vstupe do Moravského Svätého Jána smerom z Veľkých Levár má od soboty 31.7. 2010 nový kabát. Postarali sa o to nadšenci, ktorý pravidelne čistia lesy v okolí Moravského Svätého Jána.

Mladým ľudom záleží na svojom okolí
Opäť sa ukázalo, že ak sa chce, všetko ide. Silvia Stupavská opäť zorganizovala akciu vo svojom voľnom čase, z ktorej osoh majú všetci. Ako povedala pre Myjany.sk “S nápadom čistenia studničky prišiel Maroš Benkovič. On tam kúsok odtiaľ býva a poprosil ma či by som zorganizovala akciu na jej vyčistenie”. Netrvalo dlho a pomocou Facebooku zorganizovala Silvia akciu, na ktorej nie len vyčistili studničku, ale aj obnovili jej vzhľad. Silvii a Marošovi prišlo pomôcť päť kamarátov, veď ako hovorí Silvia “Kedže tam stačilo len málo ľudí tak som ani nič veľké neorganizovala a poprosila len pár ľudí, aby nám prišli trošku pomôcť.”.

Obec Moravský Svätý Ján je každému nápadu ako skrášliť svojpomocne obec naklonená. “Finančne to nebolo náročné. Potrebovali sme len štyri farby, ktoré zaplatila obec, a ostatné veci ako štetce, valčeky, vedro, tácky a iné pomôcky sme si doniesli z domu” dodáva Silvia.

Studnička z nadšenia vznikla, z nadšenia ju obnovili
Studničku v Moravskom Svätom Jáne založili v roku 1748 a od svojho začiatku slúžila ako zdroj vody pre okoloidúcich. Nie je tak dávno, čo sa zo studničky bolo možné napiť. Ľudská hlúposť sa ale postaralo o to, že voda sa stala nepitnou a sochu Panny Márie, ktorá studničku zdobila, niekto zničil. Ďakujeme Silvii a jej kamarátom, že sa po čistení lesov pustili aj na skrášlenie pamiatky, ktorú nám tu zanechali predchádzajúce generácie.

Čo príde na rad ďalšie?
Silvia v dobre rozbehnutej akcii Vyčistime naše lesy bude pokračovať. V pláne má zorganizovať vyčistenie lesov v okolí obce Moravský Svätý Ján nazývanej “Cigaňa”. Ako povedala “Je tam toho naozaj veľa!”. Akékoľvek akcie tohoto druhu si zaslúžia našu podporu, je len škoda, že si nedokážeme uvedomiť, že ničením svojho okolia ničíme samých seba.

Dobrá inšpirácia pre ostatných
Akcia Vyčistime naše lesy zaujala mladých ľudí aj v Kútoch a v máji 2010 ju zorganizovali prvý krát. Máte nápad, čo by ste vy a vaši známy či kamaráti mohli urobiť vo svojom okolí? Dajte nám o tom vedieť, radi akciu podporíme a následne o nej aj napíšeme. Musíme sa naučiť, že o svoje okolie sa musíme postarať samy a nie sa spoliehať na obecné úradu. Tie nám môžu pri našej snahe len pomôcť a podporiť naše aktivity finančne alebo materiálne.

Ďalej: Opäť sa im podarilo úspešne “VYČISTIŤ NAŠE LESY”


.
Toto je čítané

Jáňan Ľuboš Pribila prešiel ako prvý Slovák cestu Via Alpina

V roku 2023 sa Jáňan Ľuboš Pribila zapísal do histórie ako prvý…

BM: Ustekana sobota