hodina_detom_Katarina_Brychtova_Veronika

Oslepla, keď mala 3 roky. Rodina zažívala ťažké časy. Tým podľahla a rozpadla sa. Nakoniec sa mama s dcérou presťahovali do Bratislavy. Tam začala Veronika chodiť do špeciálnej školy, kde spoznala akademickú sochárku Elenu Károvú. Tá jej pomohla rozvíjať jej talent, aj vďaka projektu Darujem ti Tulipán, podporeného z Hodiny deťom. Tento rok, v rámci kampane Hodina deťom, sme na benefičnej aukcii dražili aj diela našich grantistov. Veronikine dielo Stádo (robila ho s ďalším dievčaťom z projektu Stankou) ocenili dražitelia na 300 €.

Projekt úspešne existuje už deviaty rok, od roku 2009 už celoročne v Klube Darujem ti tulipán v Bratislave, vlastnom priestore priamo v areáli, kde celoročne žijú deti s poruchami zraku.. Klub realizuje veľký počet rozmanitých aktivít. Po rokoch systematickej práce už vznikla skupina stále sa doplňujúcich „tulipánových detí“. Obľúbenosť projektu u detí a potreba ďalšieho systematického vedenia výnimočných talentov objavených medzi slabozrakými a nevidiacimi, je pre organizátora záväzkom i pre ďalšie obdobie. Hodnotná zbierka viac ako 350 umeleckých prác detí, sa pravidelne prezentuje na výstavách pre širokú verejnosť.

Aj toto bola ukážka jedného z projektov podporeného z minuloročnej Hodiny deťom. Ako na organizačnej úrovni, tak na úrovni osobitnej. Samotná Hodina deťom je jedinečná v tom, že z jej výťažku sa podporujú organizácie pracujúce s deťmi a pre deti. Takáto podpora má ďaleko väčší dosah ako priama podpora jednotlivcov. Ak jednotlivcovi darujete 500 €, pár týždňov z nich vyžije, kúpi si jedlo, oblečenie, lieky, … Keď rovnakých 500 € venujete organizácii, ktorá sa stará o viacero podobných ľudí, vydrží fungovať rovnako dlho, no pomôže viacerým.
Za 15 rokov podporila Nadácia pre deti Slovenska z fondu Hodina deťom viac ako 1600 projektov v sume 4 645 544,23 EUR. V minulom roku to bolo 38 projektov v sume viac ako 150 tisíc EUR a priamy prínos z podporených aktivít malo viac ako 6 900 detí a mladých ľudí. Realizované projekty však majú ďalekosiahly dopad i na širšie komunity.
Ako možno podporiť 16. ročník Hodiny deťom?

  • Zaslaním prázdnej SMS na číslo 800 a darovaním hodinovej mzdy  v hodnote 4 € až do 31. júla 2015
  • Darovaním ľubovoľného finančného príspevku do pokladničiek dobrovoľníkov počas verejnej zbierky v uliciach počas 28. novembra 2014
  • Zaslaním prázdnej SMS na číslo 800 alebo zavolaním na pevnú linku 14 222 v nedeľu 21. decembra 2014 počas TV show Hodina deťom
  • Zriadením  trvalého alebo jednorazového bankového príkazu alebo prostredníctvom on-line formulára na www.nds.sk
  • I keď samotná kampaň bude trvať do polovice decembra, Hodinu deťom je možné podporiť až do 31. júla 2015.

Michal Jakubco

Záhorí.sk mediálne podporuje Hodinu deťom.


.
Toto je čítané

Odškodňovanie poľnohospodárov pre škody na plodinách nie je systémové

Klimatické zmeny spôsobené globálnym otepľovaním sa aj na Záhorí prejavujú čoraz častejšie.…

BM: Ustekana sobota