Matúš Pokorný získal ocenenie LEAF Award 2016 za projekt, ktorému sa venuje od roku 2015. Už takmer poldruha roka vyrába a predáva mydielka, v ktorých sú malé hračky. Získava tak peniaze na plienky pre staršieho brata Jakuba trpiaceho na DMO spastickú kvadruparézu.

„Som alergik a mal som veľkú spotrebu mydiel, a tak mi mama kúpila hmotu a začal som ich vyrábať. Raz mi spadol do mydla legopanáčik a odvtedy vyrábam didaktické mydlá s hračkami. Dieťa si musí umývať ruky a tým si vymydlí tú hračku.“ povedal Sekulčan Matúš Pokorný po ocenení Leaf award pre inšpiratívne deti od 10 do 16 rokov.

matus_pokorny
Matúš pri výrobe mydielok.

Matúša s jeho maminou môžete pravidelne stretnúť na Svätojánskom jarmoku v Moravskom Svätom Jáne alebo v Sekuliach. Získané peniaze z predaja pomájú jeho staršiemu bratovi Jakubkovi, ten sa za veľmi zvláštnych okolností pri pôrode takmer udusil a to ho zaradilo medzi ostatné deti, trpiace detskou mozgovou obrnou (DMO). „Motoricky je ako 4-mesačné bábätko, len s tým rozdielom, že ak rozhodí rukami a niekto je bližšie, ako má byť, dostane poriadnu ranu, ak sa neuhne,“ hovorí Matúšova a Jakubova mama Martina.

jakub_pokorny
Brat Jakub

Jakubko si síce na pár sekúnd vie chytiť hračku do pravej rúčky, no radšej ju pchá do úst. Z toho má reflux, napne ho, a občas celé pomixované jedlo dostane von. Mama ho potom musí celého prezliecť, odsať a jedlo mu dať odznova, čo sa Jakubkovi, samozrejme, nepáči. Keďže nevie povedať, či má hlad, alebo nie, energiu mu treba dodávať v pravidelných časových intervaloch. Chlapček má tú najhoršiu formu DMO, spastickú kvadruparézu. Okrem toho má epilepsiu a vydáva iba zvuky podobné plaču a smiechu. Neznáša samotu, ak sa mama od neho čo len na chvíľočku vzdiali, rýchlo si to s ňou vybaví – plače, akoby ho z kože drali…

Jakubko potrebuje denne osem plienok, no zdravotná poisťovňa mu prepláca len tri. Ocenený Matúš pomáha svojim rodičom získať peniaze na chýbajúce plienky výrobou mydiel, sviečok, či hrnčekov.

Ďalej: Facebook stránka na podporu Jakubka

“Matúšova bývalá pani učiteľka Mária Hromkovičová videla, aký je bystrý a preto navrhla aby sme ho dali na školu pre mimoriadne nadané deti. Bolo jej ľúto, že sa celý deň nedostal k slovu, lebo mala kopec práce s ostatnými deťmi.” povedala pre Záhorí.sk mama Martina. Do mydiel pomáhajú Matúšovi zbierať hračky jeho spolužiaci.

Foto: Daniel Dluhý, Zdroj: award.leaf.sk
Foto: Daniel Dluhý, Zdroj: award.leaf.sk

Leaf Award oceňuje talentovaných študentov, ktorí majú charakter, hlavu plnú dobrých nápadov a makajú nielen na skvelých výsledkoch v škole, ale aj na svojom okolí a inšpirujú ostatných. Ocenenie Leaf 2016 získali z 120 prihlásených projektov okrem Matúša Pokorného aj Valentína Sedileková a Dominik Caban. Naj makovice boli slávnostne ocenené pri príležitosti 17. novembra, Pamätného dňa SR a Medzinárodného dňa študentstva. Galavečer, pri ktorom boli prvé ocenenia odovzdané, sa konal 12. novembra 2016 v sídle organizácie LEAF Academy na Sasinkovej 13 v Bratislave. Podujatie sa konalo pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku.

 


.

BM: Kralici